crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 646880

Disertacija

Autor: Barić, Branka
Naslov: Razvoj hrvatskoga leksika na razmeđi tisućljećâ
( The Development of Croatian Lexical Forms at the Turn of the Millennium )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Hrvatski studiji
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 16. 05.
Godina: 2013
Stranica: 305
Mentor: Tafra, Branka
Ključne riječi: leksik; leksičke promjene; internacionalizmi; oživljenice; neologizmi; anglizmi; historizmi; ideologemi; publicistika; korpusna analiza
( lexic; lexical changes; internacionalisms; revived lexemes; neologisms; anglicisms; historisms; ideologemes; journalism; corpus analysis )
Sažetak:
Na temelju razmatranoga teorijskoga okvira, tj. sociološkoga i jezikoslovnoga, te na temelju empirijske analize odabranoga korpusa dobiveni su određeni zaključci o leksičkim promjenama na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće. Pojačana dinamika jezičnih promjena posljedica je razvoja društveno-političkih, globalizacijskih i tehnoloških dostignuća koja svakodnevno mijenjaju suvremeni leksik. Slika razvoja leksika na prijelazu jednoga tisućljeća u drugo dobivena je na osnovi analize jezika trojih dnevnih novina. Kao temelj za korpus izabrani su tekstovi najčitanijih dnevnih novina u trima različitim hrvatskim regijama u razdoblju od 1987. do 2003. godine. Prema prikupljenim podacima istraživao se jezik dnevnih novina tako da se uspoređivao trend uporabe pojedinih leksema, odnosno pojedinih leksičkih slojeva. Teorijsko dokumeniranje činjenica potkrijepljeno je provedenim empirijskim istraživanjem. Leksičke se promjene eksplicitnim empirijskim podacima i njihovim tumačenjem primjenom statističkih metoda ne interpretiraju isključivo na razini spoznaje o njima, nego se statističkom analizom one mjere pa je tako cjelovitim i konzistentnim istraživanjem teorijskoga leksikološkoga okvira svake pojedine skupine, ali i semantičkih i gramatičkih promjena pojedinih leksema prikazano stvarno stanje hrvatskoga leksika na prijelazu dvaju tisućljeća.
Projekt / tema: 130-1300869-0634, 226-2261681-0672
Izvorni jezik: HRV
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Branka Tafra (btafra@hrstud.hr), 11. Lis. 2013. u 11:16 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4