crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 647524

Zbornik radova

Autori: Tomić, Ivan; Huić, Aleksandra; Ćepulić, Dominik-Borna
Naslov: Seksistički stavovi, desničarska autoritarnost i stavovi prema gejevima i lezbijkama
( Sexist attitudes, right-wing authoritarianism and attitudes towards gays and lesbians )
Izvornik: Naučno-stručni skup Savremeni trendovi u psihologiji Knjiga sažetakaNovi Sad : Filozofski fakultet u Novom Sadu , 2013. 218-219.
Skup: Savremeni trendovi u psihologiji
Mjesto i datum: Novi Sad, Republika Srbija, 11. - 13. 10. 2013.
Ključne riječi: stavovi prema lezbijkama; stavovi prema gejevima; ambivalentni stavovi prema ženama; ambivalentni stavovi prema muškarcima; desničarska autoritarnost
( attitudes towards lesbians; attitudes towards gays; ambivalent attitudes towards men; ambivalent attitudes towards women; right-wing authoritarianism )
Sažetak:
Iako je poznato da su negativni stavovi prema homoseksualnim osobama povezani s diskriminacijom i nasiljem prema gejevima i lezbijkama, malo pažnje je posvećeno pitanju zašto su neke osobe više odnosno manje homofobne. Jedan od mogućih odgovora leži u gledištu da homoseksualne osobe predstavljaju prijetnju uobičajenim društvenim normama. S obzirom da muškarci imaju viši društveni status od žena na temelju ove hipoteze očekivali bismo da, u odnosu na žene, muškarci imaju negativnije stavove prema homoseksualnim osobama, posebno gejevima. Naš glavni cilj bio je provjeriti ove pretpostavke u hrvatskom kontekstu. Zanimalo nas je postoje li rodne razlike u stavovima prema gejevima i lezbijkama, te jesu li te razlike stvar roda ili zapravo seksističkih stavova prema muškarcima i ženama. S obzirom da seksistički stavovi podržavaju patrijarhalni društveni poredak, očekivali smo da će biti povezani s negativnijim stavovima prema homoseksualnim osobama. S obzirom na individualne razlike u sklonosti konformiranju društvenim autoritetima i agresivnosti prema manjinskim skupinama, pretpostavili smo da će osobina desničarske autoritarnosti dodatno objasniti stavove prema homoseksualnim osobama. Osim toga, htjeli smo provjeriti hoće li se isti obrasci povezanosti dobiti i u slučaju predviđanja stavova prema gejevima i stavova prema lezbijkama. Podaci su prikupljeni putem interneta na 1679 heteroseksualnih osoba starijih od 16 godina, a prosječne dobi 27 godina. Stavovi prema homoseksualnoj populaciji ispitani su Multidimenzionalnom skalom stavova prema lezbijkama i gej muškarcima, a primijenjeni su i Kratka skala desničarske autoritarnosti, Upitnik ambivalentnih stavova prema ženama i Upitnik ambivalentnih stavova prema muškarcima. Osim općih sociodemografskih podataka, od sudionika su prikupljeni i podaci o religioznosti i stupnju kontakta kojeg su imali s osobama homoseksualne orijentacije, kao kontrolne varijable koje su se pokazale relevantnima u ranijim istraživanjima. Sudionici izražavaju podjednako pozitivne stavove i prema gejevima i prema lezbijkama, međutim muškarci imaju negativnije stavove prema osobama homoseksualne orijentacije od žena. Nije pronađena značajna rodna razlika između stavova prema gejevima i stavova prema lezbijkama. Kod muškaraca, stavove prema gejevima možemo bolje predviđati seksističkim stavovima prema muškarcima, a stavove prema lezbijkama seksističkim stavovima prema ženama, dok su kod žena stavovi prema ženama i muškarcima podjednako povezani sa stavovima prema lezbijkama i gejevima. Desničarska autoritarnost pokazala se kao najbolji pojedinačni prediktor homofobnih stavova prema lezbijkama i gejevima. Provedbom hijerarhijskih regresijskih analiza pomoću korištenog prediktorskog skupa objašnjeno je 73.2% varijance stavova prema lezbijkama i 68.8% varijance stavova prema gejevima. Utvrđene rodne razlike u prediktorskim obrascima doprinose znanstvenoj spoznaji o izvorima stavova prema homoseksualnim osobama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandra Huić (ahuic@ffzg.hr), 15. Lis. 2013. u 14:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4