crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 649290

Zbornik radova

Autori: Majvald Bjedov, Irena; Kuterovac Jagodić, Gordana
Naslov: Nasilničko ponašanje prema vršnjacima i depresivnost u djece osnovnoškolske dobi.
( Peer violence and depression among elementary school-aged children )
Izvornik: IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Nasilje i mentalno zdravlje - interdisciplinarni pristup (program i sažeci izlaganja) / Kolesarić, Vladimir ; Križanić, Valerija ; Šincek, Daniela (ur.). (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet Osijek , 2012. .
Skup: IV. znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja: Nasilje i mentalno zdravlje
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 29.11. - 1.12. 2012.
Ključne riječi: vršnjačko nasilje; depresivnost; osnovnoškolska djeca
( peer violence; depression; school-aged children )
Sažetak:
Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to kako su problemi nasilničkog ponašanja među djecom povezani s mentalnim zdravljem djece koja sudjeluju u nasilju. Djeca koja su sudionici u nasilničkom ponašanju imaju problema u psihosocijalnoj i emocionalnoj prilagodbi, a imaju i više zdravstvenih problema od djece koja nisu uključena u nasilje. Istraživanja pokazuju kako bilo koji oblik sudjelovanja u međuvršnjačkom nasilju (kao žrtva ili kao nasilnik) povećava vjerojatnost pojave depresije, ozbiljnih suicidalnih namjera i broj pokušaja samoubojstva. Cilj ovog rada je bio istražiti odnos između sudjelovanja u nasilničkom ponašanju prema vršnjacima i depresivnosti učenika viših razreda osnovne škole. U istraživanju je sudjelovalo 299 učenika (161 djevojčica i 138 dječaka) polaznika 5. do 8. razreda osnovne škole. Izloženost nasilju među vršnjacima i vršenje nasilja ispitano je pomoću Olweusovog Upitnika nasilnik/žrtva (1998), a depresivnost Ljestvicom dječje depresivnosti (CDI, Kovacs, 1980). Za svakog učenika izračunat je indeks izloženosti nasilju te indeks vršenja nasilja nad vršnjacima, te su učenici podijeljeni u 4 kategorije ovisno o svojoj ulozi u nasilju: nasilnici, žrtve, istovremeno žrtve i nasilnici te neuključeni učenici. U istraživanju je utvrđena značajna pozitivna povezanost između izloženosti nasilju i depresivnosti, kao i između vršenja nasilja nad vršnjacima i depresivnosti. Rezultati depresivnosti u ovisnosti o ulozi učenika u međuvršnjačkom nasilju su pokazali kako su djeca nasilnici značajno depresivnija od skupine djece neuključene u nasilje. Također, djeca koja su istodobno nasilnici i žrtve su značajno depresivnija od skupine djece neuključene u nasilje kao i djece žrtvi međuvršnjačkog nasilja. Razlika u depresivnosti između skupine neuključene djece i žrtvi nije utvrđena iako se značajna razlika očekivala. Dobiveni podaci upućuju na važnost prepoznavanja depresivnosti i ostalih teškoća mentalnog zdravlja školske djece sve kako bi se obuhvatnije pristupilo prevenciji i tretmanu nasilničkog ponašanja među djecom.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Gordana Kuterovac-Jagodić (gordana.kuterovac@ffzg.hr), 23. Lis. 2013. u 21:18 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4