crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 649320

Zbornik radova

Autori: Mušica, Tihana Tea; Dumančić, Marta; Radoš, Lara; Davidović, Nikolina; Parmač Kovačić, Maja; Kamenov, Željka
Naslov: Jesu li se u posljednjih 10 godina promijenili stavovi hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije?
( Did Croatian students' attitudes toward homosexual persons change in the last 10 years? )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Zagreb , 2013. 79-79 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11. - 13. 04. 2013.
Ključne riječi: stavovi prema gejevima; stavovi prema lezbijkama; promjena stava; rodne razlike
( attitudes towards gays; attitudes toward lesibans; attitude change; gender differences )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja je utvrditi stavove hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije i usporediti ih sa stavovima prije 10 godina. Kako se tijekom posljednjih 10 godina u hrvatskoj javnosti mnogo otvorenije govori o LGBT populaciji i raspravlja o mnogim problemima s kojima se susreću, željeli smo ispitati jesu li se ove promjene u društvu odrazile i na stavove hrvatskih studenata o osobama homoseksualne orijentacije. Polazeći od istraživanja koje je provela Parmač (2005) u tri hrvatska sveučilišna središta (Zagreb, Rijeka i Split), istom skalom stavova ispitani su sadašnji studenti istih pet fakulteta (medicinski, ekonomski, pravni, građevinski i učiteljski) s navedenih sveučilišta, kao i sa Sveučilišta u Osijeku. Ispitano je ukupno oko 2000 studenata (oko trećina muškaraca i dvije trećine žena), odnosno po oko 500 studenata/ica sa svakog od četiri sveučilišta. Dio sudionika i sudionica (određen po slučaju) izražavao je svoj stav prema muškarcima homoseksualcima, dok je drugi dio izražavao stav prema lezbijkama. Istraživanjem smo ispitali razlikuju li se stavovi studenata i studentica prema gejevima i lezbijkama, te razlikuju li se stavovi studenata iz različitih dijelova Hrvatske. Pokazalo se da muškarci još uvijek imaju značajno negativnije stavove prema osobama homoseksualne orijentacije, a ta razlika proizlazi prvenstveno iz njihovog negativijeg stava prema gej muškarcima. Dobiveni rezultati uspoređeni su s onima iz 2005. godine, kada su studenti iz Splita iskazali značajno negativnije stavove od studenata iz Rijeke i Zagreba. Utvrđen je pomak u rezultatima na skali stavova u odnosu na tadašnje nalaze, kao i današnji odnos među stavovima studenata iz Splita, Rijeke i Zagreba. Također, današnji stavovi studenata iz Osijeka dovedeni su u relaciju sa stavovima studenata iz preostala tri sveučilišta.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 130-1301422-1420
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Aleksandra Huić (ahuic@ffzg.hr), 24. Lis. 2013. u 07:46 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4