crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 649567

Zbornik radova

Autori: Badurina Stipčević, Vesna
Naslov: Hrvatskoglagoljska Biblija: stanje istraživanja
( Croatian Glagolitic Bible )
Izvornik: Međunarodni znanstveni skup povodom 1150. obljetnice ćirilomedotske misije. Glagoljska tradicija u povijesti slavenske pismenosti. Sažeci. / Čunčić, Marica ; Kovačević, Ana (ur.). - Zagreb : Staroslavenski institut , 2013. 18-18.
Skup: Glagoljska tradicija u povijesti slavenske pismenosti
Mjesto i datum: Zagreb, 21.-27.10.2013.
Ključne riječi: Biblija; hrvatskoglagoljski
( Bible; croatian glagolitic )
Sažetak:
Srednjovjekovna hrvatskoglagoljska Biblija kao cjelovit kodeks nije sačuvana. Na njezino postojanje upućuju arhivski podaci, a opsežna biblijska čitanja u glagoljskim brevijarima i misalima omogućuju rekonstrukciju prvobitnoga glagoljskog biblijskog teksta. Iako će se tek nakon obrade čitavoga korpusa dobiti cjelovita slika o glagoljskoj Bibliji, već se sada iz obavljenih istraživanja može zaključiti da hrvatskoglagoljski biblijski prijevod nije jedinstven, da potječe iz različitih vremenskih razdoblja i različitih tekstualnih izvora. Prema tekstološkim osobinama glagoljske biblijske lekcije dijelom se vežu uz ćirilometodski prijevod Biblije, a dijelom su to novi prijevodi sačinjeni prema mlađim latinskim liturgijskim obrascima. Osobito su književno i jezično zanimljivi biblijski tekstovi iznova prevedeni s latinskoga jezika, koji svjedoče o visokoj prevoditeljskoj razini hrvatskih glagoljaša. Hrvatskoglagoljska biblijska građa, osim toga, zanimljiva je i za istraživanje kontinuiteta parimejne tradicije na hrvatskoglagoljskom tlu.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 090-0900998-0994
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Vesna Stipčević (vesna.stipcevic@stin.hr), 24. Lis. 2013. u 21:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4