crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 649792

Zbornik radova

Autori: Bosnić, Ljiljana; Žegura, Iva; Jelić, Margareta
Naslov: Odnos doživljenog nasilja zbog seksualne orijentacije, traženja stručne pomoći i percipirane kvalitete života LGB osoba
( Relationship between experienced violence due to sexual orientation, asking for professional help and perceived quality of life among LGBT individuals )
Izvornik: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa: Sažeci priopćenja / Kuterovac Jagodić, Gordana ; Erceg Jugović, Inja ; Huić, Aleksandra (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet , 2013. 78-78 (ISBN: 978-953-175-463-7).
Skup: 21. Dani Ramira i Zorana Bujasa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2013.
Ključne riječi: seksualna orijentacija; doživljeno nasilje; kvaliteta života
( sexual orientation; experienced violence; quality of life )
Sažetak:
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati koliko često osobe homoseksualne orijentacije u našem društvu doživljavaju nasilje zbog svoje seksualne orijentacije, u kakvom je to odnosu s njihovom otvorenošću u pogledu svoje seksualne orijentacije, te jesu li ove varijable povezane s njihovom percipiranom kvalitetom života. Također nas je zanimalo koliko su skloni potražiti stručnu pomoć zbog problema vezanih uz seksualnu orijentaciju i kojem profilu stručnjaka se obraćaju. U istraživanju su sudjelovali muškarci i žene homoseksualne i biseksualne orijentacije. Anketnim upitnikom ispitani su različiti oblici nasilja koje su sudionici/e doživjeli zbog toga što je netko mislio da su homoseksualne ili biseksualne orijentacije, koliko su sudionici/e otvoreni u pogledu svoje seksualne orijentacije, iskustvo i spremnost traženja pomoći od stručnjaka, te percipirana kvaliteta života. Rezultati pokazuju da je 55% sudionika doživjelo neki oblik nasilja, što ukazuje da se količina nasilja kojeg doživljavaju osobe homoseksualne orijentacije nije promijenila u odnosu na istraživanje Jugović i Pikić (2006). Pri tome je najčešće psihičko nasilje, zatim seksualno nasilje, te ekonomsko i fizičko nasilje. Podaci također upućuju na porast seksualnog nasilja posljednjih godina. Razmotrene su razlike u stupnju doživljenog nasilja muškaraca i žena, kao i s obzirom na otvorenost u pogledu seksualne orijentacije. Ispitana je povezanost doživljenog nasilja i otvorenosti s kvalitetom života. Samo je četvrtina sudionika tražila pomoć zbog problema vezanog uz seksualnu orijentaciju. U slučaju traženja pomoći, najčešće se obraćaju psihologu ili psihoterapeutu i osjećaju da sa stručnjacima tog profila mogu biti otvoreniji u pogledu svoje seksualne orijentacije nego s liječnicima opće prakse ili psihijatrima. Nalazi o obraćanju stručnjacima dovedeni su u vezu s percipiranom kvalitetom života.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Margareta Jelić (mjelic@ffzg.hr), 25. Lis. 2013. u 14:24 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4