crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 650492

Zbornik radova

Autori: Krkač, Martin; Mihalić Arbanas, Snježana; Arbanas, Željko; Smolčak, Nenad; Špehar, Kristijan; Bernat, Sanja
Naslov: Primjena rezultata praćenja permanentne GNSS mreže u modeliranju klizišta na primjeru klizišta Kostanjek u Zagrebu
( Application of the monitoring results of the permanent GNSS network to the landslide modeling in the case of Kostanjek landslide in Zagreb )
Izvornik: Zbornik radova 3. CROPOS konferencije / Bašić, Tomislav ; Marjanović, Marijan (ur.). - Zagreb : Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije , 2013. 103-110 (ISBN: 978-953-55915-3-5).
Skup: 3. CROPOS konferencija
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 24-25-10.2013.
Ključne riječi: klizište Kostanjek; model klizišta; permanentna GNSS mreža; sustav praćenja klizišta; T4D
( Kostanjek landslide; landslide model; landslide monitoring system; permanent GNSS network; T4D )
Sažetak:
Postavljanje lokalnih permanentnih GNSS (eng. Global Navigation Satellite Systems) mreža na klizišta je uobičajeno u slučajevima kada je to ekonomski opravdano s obzirom na razinu opasnosti (hazarda) i ugroze (rizika) od reaktiviranja klizišta. Permanentna GNSS mreža, koja se sastoji od 15 referentnih GNSS stanica, postavljena je na području klizišta Kostanjek u okviru znanstvenog bilateralnog hrvatsko-japanskog SATREPS FY2008 projekta tijekom 2012. godine, zajedno s drugim senzorima za mjerenje pomaka (žičani ekstenzometri kratkog i dugačkog raspona, vertikalni ekstenzometri, inklinometar), senzorima za hidro- meteorološka i hidrogeološka mjerenja (ombrograf, piezometri sa senzorima za mjerenje pornog tlaka u bušotinama, senzori za mjerenje hidrostatičkih pritisaka u bunarima/bušotinama, senzori za mjerenje razine vode na preljevima) i senzorima za geofizička mjerenja (akcelerometri). Ekstremne oborine tijekom zime 2012/2013. prouzročile su nove pokrete klizišta Kostanjek, ukazujući time na visok stupanj ugroze za građevine (obiteljske kuće, poslovne objekte, komunalnu infrastrukturu) i stanovnike na području klizišta. U radu se daje kratak prikaz senzorskih mreža i uređaja za praćenje klizišta i uzroka klizanja koji su postavljene na površini približne veličine 1, 2 km2 u urbaniziranom dijelu Grada Zagreba u Podsusedu. Rezultati dugoročnog praćenja koristit će se za: i) implementaciju sustava ranog upozoravanja ; ii) validaciju kinematičkog modela definiranog prije 17 godina (Ortolan, 1996) ; iii) provjeru učinkovitosti stabilizacije klizišta i drugih mjera sanacije, nakon i ako se one primijene.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Geodezija,Građevinarstvo,Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Martin Krkač (martin.krkac@rgn.hr), 29. Lis. 2013. u 10:27 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4