crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 651249

Zbornik radova

Autori: Nataša Vlah; Sanja Smojver-Ažić; Renata Josipović, Romina Srok, Dajana Stjepanović
Naslov: Socijalna kompetentnost i eksternalizirani/internalizirani problemi u ponašanju u dječjem vrtiću: povezanost s nekim aspektima odgojnih stilova roditelja i individualne stručne pomoći
( Social competence and externalizing / internalized behavior problems in kindergarten: relationship with some aspects of educational styles of parents and individual professional help )
Izvornik:
Skup: Treći hrvatski simpozij o ranoj intervenciji u djetinjstvu
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 26.-28. rujna 2013
Ključne riječi: eksternalizirani i internalizirani problemi u ponašanju; odgojiteljice u vrtiću; roditeljski odgojni stil; socijalna kompetentnost; stručna individualna pomoć
( externalizing and internalized behavior problems; a nursery school teacher; parental child-rearing style; social competence; professional individual help )
Sažetak:
Cilj istraživanja je ispitati povezanost roditeljskog odgojnog stila sa socijalnom kompetentnošću i eksternaliziranim/internaliziranim problemima u ponašanju te utvrditi doprinos korištenja stručne pomoći na socijalnu kompetentnost i navedena obilježja ponašanja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 178 djece (58% dječaka i 42% djevojčica) starih od dvije i pol do sedam godina, prosječno četiri godinestarosti, korisnika jednog dječjeg vrtića u Primorsko-goranskoj županiji. Procjenjivači su bile odgojiteljice koje su svaka zasebno dale procjene za 50% djece iz svoje skupine. Primijenjen je upitnik Skala socijalne kompetencije i evaluacije ponašanja SCEP (La Freniere i Dumas, 1995 ; Bubnić, 2002). Faktorskom su analizom potvrđena tri faktora: socijalna kompetentnost, eksternalizirani i internalizirani problemi u ponašanju zadovoljavajuće pouzdanosti. Od četiriju promatranih odgojnih stilova (autoritativni, autoritarni, permisivni i indiferentni) procijenjen je podjednaki postotak majčinog i očevog autoritativnog i permisivnog odgojnog stila pri čemu kod 1/3 djece odgojiteljice nisu dale procjene roditeljskih odgojnih stilova. U sveukupnom je uzorku djece procijenjeno da 12 % njih prima neki oblik individualnog stručnog rada radi nekih razvojnih specifičnosti. Kod 9% djece navedena pomoć je pružena u učestalosti od manje nego jednom mjesečno do najviše dva puta mjesečno, a kod 3% djece u učestalosti od jedanput do više puta tjedno. Rezultati pokazuju da djeca čije su majke i očevi procijenjeni kao autoritativni roditelji imaju značajno veću socijalnu kompetentnost te da djeca čije su majke autoritativnog odgojnog stila imaju istovremeno i značajnije niže internalizirane probleme u ponašanju. Uz parcijalizaciju efekata spola i dobi dobiven je značajan doprinos primanja stručne individualne pomoći i učestalosti te pomoći na eksternalizirane probleme u ponašanju kod djece kao i značajan doprinos primanja stručne individualne pomoći na internalizirane probleme u ponašanju kod djece.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Puni text rada: 651249.Nataa_Vlah_Rane_intervencije.pptx (tekst priložen 21. Tra. 2016. u 10:56 sati)
Upisao u CROSBI: Nataša Vlah (natasa.vlah@ufri.hr), 31. Lis. 2013. u 16:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4