crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 652951

Zbornik radova

Autori: Glavak Tkalić, Renata; Sučić, Ines; Dević, Ivan
Naslov: Motivacija za uporabu alkohola, duhana i marihuane s obzirom na učestalost konzumiranja i socio- demografske karakteristike sudionika
( Motivation for alcohol, tobacco and marijuana use with respect to the frequency of use and socio- demographic characteristics of participants )
Izvornik: Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije : knjiga sažetaka / Sušanj, Zoran ; Miletić, Irena ; Kalebić Maglica, Barbara ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2013. 126-126 (ISBN: 978-953-55079-2-5).
Skup: 21. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-09.11.2013.
Ključne riječi: alkohol; pušenje; marihuana; motivi za uporabu sredstava ovisnosti; socio-demografske varijable
( alcohol; smoking; marijuana; motives for substance use; socio-demographics )
Sažetak:
Motivacija za uporabu sredstava ovisnosti zajedno sa znanjem o obrascima i prevalenciji te uporabe pomaže nam pri razumijevanju rizičnih činitelja, konteksta, okolnosti i posljedica uporabe sredstava ovisnosti, ali i u planiranju učinkovitih programa prevencije i intervencije. Dosadašnja istraživanja nisu jednoznačno utvrdila predviđaju li specifični motivi uporabu specifičnih sredstava ovisnosti ili se u osnovi uporabe većine sredstava ovisnosti nalazi ista motivacija. Također nejasno je varira li stupanj istaknutosti motivacije ovisno o frekvenciji uporabe sredstva ovisnosti. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati istaknutost različitih motiva za uporabu sredstava ovisnosti među konzumentima najčešće korištenih legalnih (alkohola, duhana) i ilegalnih sredstava ovisnosti (marihuane) te ispitati razlike u istaknutosti različitih motiva s obzirom na učestalost konzumiranja navedenih sredstava ovisnosti i socio-demografskih karakteristika sudionika. Podaci su prikupljeni na poduzorcima konzumenata alkohola (N=2768), duhana (N=1701) i marihuane (N=700) iz reprezentativnog uzorka građana Hrvatske (N=4756). Sudionici su procjenjivali četiri motiva za uporabu alkohola i duhana (motiv podizanja raspoloženja, socijalni motiv, motiv konformiranja i motiv suočavanja), a za uporabu marihuane i peti motiv (motiv proširenja svijesti). Motivi podizanja raspoloženja procijenjeni su kao najzastupljeniji, a motivi konformiranja kao najmanje zastupljeni među svim skupinama konzumenata sredstava ovisnosti. Iako je povećana istaknutost motiva povezana s većom učestalošću uporabe svih sredstava ovisnosti, ova povezanost nije jednako visoka za sve tipove motiva, niti je potpuno linearna, posebno za uporabu marihuane. Dob je imala značajan učinak na istaknutost socijalnih motiva za pušenje duhana i značajan učinak na istaknutost motiva podizanja raspoloženja i socijalne motive za konzumaciju alkohola. Mlađi konzumenti su u odnosu na starije bili više motivirani socijalnim motivima za konzumaciju alkohola i duhana te više motivirani motivima za podizanje raspoloženja za konzumaciju alkohola. Spol i bračni status imali su značajan učinak na istaknutost svih motiva za konzumaciju alkohola, pri čemu su muškarci u odnosu na žene i osobe u braku u odnosu na neoženjene/neudane izvijestili kako su za konzumaciju alkohola značajno više motivirani svim ispitanim motivima. Među konzumentima marihuane, samo je bračni status imao značajan učinak na istaknutost motiva proširenja svijesti za uporabu marihuane, pri čemu su neoženjene/neudane osobe bile više motivirane motivima proširenja svijesti za uporabu marihuane od osoba u braku. Rezultati su analizirani u okviru motivacijskih modela za uporabu sredstava ovisnosti.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Renata Glavak Tkalić (Renata.Glavak.Tkalic@pilar.hr), 8. Stu. 2013. u 15:37 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4