crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 652962

Zbornik radova

Autori: Glavak Tkalić, Renata; Miletić, Geran-Marko
Naslov: Obilježja igranja igara na sreću u Republici Hrvatskoj i povezanost s uzimanjem sredstava ovisnosti
( Characteristics of participation in gambling activities in Croatia and relationship with substance use )
Izvornik: Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije : knjiga sažetaka / Sušanj, Zoran ; Miletić, Irena ; Kalebić Maglica, Barbara ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2013. 55-55 (ISBN: 978-953-55079-2-5).
Skup: 21. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-09.11.2013.
Ključne riječi: igre na sreću; prevalencije; uporaba sredstva ovisnosti; opća populacija; Hrvatska
( gambling; prevalence; substance use; general population; Croatia )
Sažetak:
Cilj istraživanja bio je prikupiti podatke o prevalenciji i učestalosti igranja različitih igara na sreću u općoj populaciji Republike Hrvatske, prevalenciji problema povezanih s igrama na sreću i obilježjima igrača igara na sreću. Podaci su prikupljeni u sklopu znanstveno- istraživačkog projekta „Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske“. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 4756 sudionika u dobi od 15 do 64 godine. Podaci su prikupljeni metodom licem u lice, međutim zbog osjetljivosti tematike bilo je moguće da sudionici sami ispune upitnik. Od 10212 izabranih adresa 4831 sudionika je sudjelovalo u istraživanju, što je rezultiralo stopom anketnog odaziva od 53.1%. Neku igru na sreću barem jednom u životu igralo je oko dvije trećine sudionika (67.0%), u posljednjih godinu dana 38.3% sudionika, a u posljednjih mjesec dana 32.5% sudionika. Sudionici su u posljednjih mjesec dana najčešće igrali loto 14.5%, kladioničke igre 13.9% i bingo 13.1%. Prevalencija igranja igara na sreću bila je veća kod muškaraca nego kod žena, što je posebno izraženo kod kladioničkih igra. Trenutačni igrači igara na sreću pretežito su osobe muškog spola, podjednaka je zastupljenost svih dobnih skupina osim najstarije (55-64 godine) u kojoj je nešto manje igrača, najviše je igrača bilo u braku, imali su najčešće završenu srednju školu te je oko polovica njih bila zaposlena. Osobe koje su navele da su u posljednjih mjesec dana imale problema povezanih s igranjem igara na sreću bile su velikom većinom muškog spola, češće iz najmlađe (15-24 godine) i srednje dobne skupina (35-44 godine), najviše njih nije bilo u braku, imali su najčešće završenu srednju školu, te ih je 38.3% bilo zaposleno, a 22.1% nezaposleno ; najčešće su igrali kladioničke igre (72.3%), igre na sreću na automatima (42.4%) i casino igre s kuglicama, kartama ili kockicama (40%). Sudionici koji su igrali igre na sreću u mjesecu koji je prethodio istraživanju u većem su postotku su bili trenutačni pušači, učestalije su pili alkohol i opijali se, te su u većem postotku barem jednom u životu konzumirali marihuanu u odnosu na ispitanike koji nisu igrali igre na sreću u mjesecu koji je prethodio istraživanju te one koji nikada nisu igrali igre na sreću. Buduća istraživanja trebalo bi usmjeriti na detaljnija obilježja igranja pojedinih igara na sreću kao i povezanost s drugim rizičnim ponašanjima.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1520
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Renata Glavak Tkalić (Renata.Glavak.Tkalic@pilar.hr), 8. Stu. 2013. u 15:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4