crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 656814

Ostalo

Autori: Šojat-Bikić, Maja
Naslov: Zadnji fijaker
( The Last Fiacre )
Izvornik: zvučni zapis pjesme "Zadnji fijaker" u izvedbi Vikija Glovackog (glazba: Stjepan Mihaljinec, stihovi: Drago Britvić i Pero Zlatar) ; zbirka fotografija Šime Radovčića (Muzej grada Zagreba)
Vrsta: Audio/video zapis
Godina: 2006
Ključne riječi: Viki Glovacki; Zadnji fijaker
( Viki Glovacki; The Last Fiacre )
Sažetak:
Uvodni, intimni ugođaj izložbe "Dobro mi došel prijatel / Viki Glovacki" (MGZ, 2006.) realiziran je instalacijom parkovne klupe i gornjogradskoga kandelabra (kojima je Viki Glovacki posvetio svoje dvije poznate pjesme: Maksimirsku klupu i Stari kandelaber) te kontinuiranom projekcijom glazbenog videa Zadnji fijaker, s poznatom pjesmom posvećenom gradu Zagrebu kao jedinom pričom (glazba Stjepan Mihaljinec, stihovi Drago Britvić i Pero Zlatar), u jedinstvenoj, i danas popularnoj, interpretaciji Vikija Glovackog. Stihovi su vizualizirani crno-bijelim fotografijama Zagreba fotoreportera Šime Radovčića (fototeka MGZ-a) iz godine nastanka ove pjesme (1963.), na kojima se povremeno intervenira bojom (uz stihove fućkam ja na te table žute [...] Videl buš još je lepi Zagreb). Gradske scene zabilježene na fotografijama, njihovo pretapanje, zumiranje i intervencija bojom usklađeni su s tempom, dinamikom i lirskim ugođajem melodijske linije. Potkraj filma, zadnja vožnja staroga fijakera Novim Zagrebom izvedena je kao animacija. Fijaker odlazi u povijest, a Novi Zagreb raste u budućnost. Film se na izložbi projicirao na platno s notnim zapisom pjesme.
Izvorni jezik: HRV
Upisao u CROSBI: Maja Šojat-Bikić (Maja.Sojat-Bikic@public.carnet.hr), 21. Stu. 2013. u 19:54 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4