crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 658254

Zbornik radova

Autori: Triplat Horvat, Martina; Lapaine, Miljenko
Naslov: Početna istraživanja o kartografskoj projekciji karte Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico J. R. Boškovića i C. Mairea
( Preliminary research studies of the Map Projection on the J. R. Bošković's and C. Maire's map Nuova carta geografica dello Stato ecclesiastici )
Izvornik: 9. savjetovanje Kartografija i geoinformacije / Lapaine, Miljenko (ur.). - Zagreb : Hrvatsko kartografsko društvo , 2013. 44-44 (ISBN: 978-953-95815-3-2).
Skup: 9. savjetovanje Kartografija i geoinformacije
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 20-22.11.2013
Ključne riječi: J. R. Bošković; Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico; kartografske projekcije
( J. R. Bošković; Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico; Map Projections )
Sažetak:
Do kraja renesanse, odnosno 16. stoljeća, bilo je poznato 15-ak projekcija koje su u većoj ili manjoj mjeri bile u upotrebi. Kasnijim razvojem matematike i upotrebom logaritamskih tablica omogućen je daljnji razvoj kartografskih projekcija. Nakon renesanse, do sredine 18. stoljeća, definirano je tek 10-ak novih kartografskih projekcija. Međutim, u drugoj polovini 18. stoljeća, posebno zaslugom J. H. Lamberta i njegove primjene matematike broj novih kartografskih projekcija se udvostručio. Karta Papinske Države Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico izdana je 1755. godine. Karta prikazuje današnje područje središnje Italije koje je u 18. stoljeću bilo pod teritorijalnom i pravnom nadležnosti Papinske Države. U njezinoj izradi sudjelovao je jedan od najistaknutijih hrvatskih znanstvenika 18. stoljeća, Josip Ruđer Bošković, zajedno s Christopherom Maireom. Do sada je o kartografskoj projekciji u kojoj je karta izrađena pisao Branko Borčić u radu Karta Crkvene Države u djelu Ruđera Boškovića „De litteraria expeditione per Pontificiam ditionem ad dimetiendos duos meridiani gradus et corrigendam mappam geographicam“. Borčić navodi da je karta izrađena u poliedarskoj kartografskoj projekciji. Poliedarska projekcija bitno se razlikuje od ostalih, danas poznatih, projekcija jer kod nje preslikavamo plohu Zemljinog elipsoida ne na jednu, nego na mnogo ravnina. U poliedarskoj projekciji se zamišlja da je čitava Zemljina ploha podijeljena meridijanima i paralelama u elipsoidne trapeze. Svaki se takav trapez posebno preslikava u ravninu uz uvjet da se njegove stranice preslikavaju kao dijelovi pravaca čije su dužine jednake dužinama lukova odgovarajućih meridijana i paralela. Međutim, promatrajući kartografsku mrežu koja je ucrtana na karti može se primijetili da su slike meridijana pravci, dok su slike paralela lukovi što nikako ne može odgovarati poliedarskoj već nekoj od konusnih ili azimutnih projekcija. U radu je dan pregled kartografskih projekcija koje su bile u upotrebi počekom 18. stoljeća, kad je karta izrađena, i njihova matematička osnova. Također su u radu opisana prva provedena istraživanja o kartografskoj projekciji u kojoj je izrađena Nuova carta geografica dello Stato Ecclesiastico J. R. Boškovića i C. Mairea.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Geodezija
Upisao u CROSBI: Martina Triplat Horvat (mthorvat@geof.hr), 26. Stu. 2013. u 11:59 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4