crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 658372

Zbornik radova

Autori: Glavina, Eleonora; Višnjić Jevtić, Adrijana
Naslov: Prosocijalno i agresivno ponašanje kao prediktori stupnja prihvaćanja u skupini djece predškolske dobi
( Socially acceptable and aggressive behaviour as an assumption of acceptance rate among peers )
Izvornik: Nasilje nad djecom i među djecom / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera ; Filozofski fakultet , 2010. 131-138 (ISBN: 978-953-314-024-7).
Skup: Nasilje nad djecom i među djecom
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 27. - 29.11.2008.
Ključne riječi: prosocijalno ponašanje ; djeca rane dobi ; vršnjačke skupine
( prosocial behavior ; children early age ; peer group )
Sažetak:
Više različitih hipoteza postavljeno je u literaturi vezano uz prosocijalno i /ili agresivno ponašanje i stupanj socijalnog prihvaćanja u skupini vršnjaka. Većina tih hipoteza odnosi se na populaciju adolescenata i populaciju djece školske dobi. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri navedeni oblici ponašanja utječu na prihvaćanje u skupini djece predškolske dobi. Istraživanjem je obuhvaćeno 257 djece dobi od 3 (3 godine i 5 mjeseci) do 6 godina (6 godina i 1 mjesec), čije su agresivno i prosocijalno ponašanje procijenile njihove odgojiteljice u vrtiću na skali PROS/AG. Procjenu prihvaćanja učinila su sama djeca odabravši troje prijatelja s kojima se najviše vole igrati u vrtiću, iz čega smo izračunali sociometrijsku mjeru stupnja prihvaćanja. Statistička analiza (zbog odstupanja varijabli od normalne distribucije, koristili smo Spearmanov koeficijent korelacije) ukazala je na značajnu povezanost agresivnog ponašanja i stupnja prihvaćanja (koeficijent korelacije iznosio je 0, 127), dok povezanost prosocijalnog ponašanja i stupnja prihvaćanja nije utvrđena. Analiza uzorka djevojčica (N=118) nije ukazala na povezanost navedenih oblika ponašanja i stupnja prihvaćanja, dok je analizom uzorka dječaka (N=139) utvrđena značajna povezanost agresivnosti i stupnja prihvaćanja (koeficijent korelacije iznosio je 0, 264). Na osnovi dobivenih podataka zaključeno je da su djeca s većim stupnjem agresivnog ponašanja bolje prihvaćena u skupini vršnjaka, što se osobito odnosi na dječake. Ovakav nalaz upućuje na ozbiljno promišljanje o podržavajućim aspektima agresivnog ponašanja i mogućnostima intervencije u najranijoj dobi.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Adrijana Višnjić Jevtić (avisnjicjevtic@gmail.com), 26. Stu. 2013. u 16:36 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4