crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 660350

Zbornik radova

Autori: Karbić, Damir; Ladić, Zoran
Naslov: Znanstveno-istraživačka djelatnost Nade Klaić prema građi iz Arhiva HAZU
( Scholarly and Research Work of Nada Klaić according to the funds kept in the Archive of the Croatian Academy of Sciences and Arts )
Izvornik: Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Nada Klaić i njezin znanstveni i nastavni doprinos razvoju historiografije. Raspored rada i sažetci izlaganja / Galović, Tomislav (ur.). - Zagreb : Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti ; Društvo za hrvatsku povjesnicu , 2013. 19-19 (ISBN: 978-953-175-493-4).
Skup: Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem. Nada Klaić i njezin znanstveni i nastavni doprinos razvoju historiografije. Raspored rada i sažetci izlaganja
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 20-30.11.2013.
Ključne riječi: Nada Klaić; znanstveno-istraživački rad; fond građe u Arhivu HAZU
( Nada Klaić; Scholarly and Research Work; archive fund from the Archive of Croatian Academy of Sciences and Arts )
Sažetak:
U Arhivu HAZU u Zagrebu čuva se veliki fond od 35 kutija građe vezane uz osobni život te nastavnički i znanstveni rad Nade Klaić. Dok se prvih nekoliko kutija ove vrlo zanimljive građe odnosi uglavnom na njezin privatni život i nastavnički rad, daleko najveći broj kutija građe sadrži razne vrste dokumenata vezanih uz njezin dugogodišnji svakodnevni znanstveno-istraživački rad. Tako se iz te građe može iščitati pristup prof. N. Klaić arhivskoj građi, način na koji je selektirala i pristupala obradi izvora, način na koji je tumačila vrela i drugo. Također, još uvijek nedovršeni rukopisi i mašinom pisani radovi N. Klaić pružaju mogućnost pokušaja rekonstrukcije njezinog metodološkog pristupa pri pisanju znanstvenih radova. Osobito je važno da spomenuta građa pruža jedinstveni uvid u teme koje su posebno okupirale intelektualnu znatiželju velike hrvatske znanstvenice. Autori će u izlaganju izvršiti analizu onog dijela spomenutog fonda koji se odnosi na znanstveno-istraživačku djelatnost N. Klaić kao i na osnovne historiografske teme koje su pobudile njezinu najveću pozornost te imale/imaju značajan odjek u hrvatskoj i regionalnoj medievistici.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 101-1012604-2600, 101-1012604-2601
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest
Upisao u CROSBI: Zoran Ladić (zladic@hazu.hr), 4. Pro. 2013. u 08:39 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4