crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 660945

Časopis

Autori: Senčić, Đuro; Samac, Danijela; Kalić, Goran; Baban, Mirjana
Naslov: Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova
( Quality of chicken carcass and meat of Croatian hen breed from organic fattening )
Izvornik: Meso (1332-0025) 15 (2013), 5; 372-375
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Kvaliteta pilećih trupova i mesa; pasmina kokoši hrvatica; ekološki tov
( The quality of chicken carcasses and meat; breeds of chickens Hrvatica; organic fattening )
Sažetak:
Sažetak Istraživana je kvaliteta pilećih trupova i mesa od po 18 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) porijeklom iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Pilići iz ekološke skupine hranjeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Obje analizirane skupine pilića tovljene su tijekom 98 dana. Prosječna završna tjelesna masa pilića iz ekološkoga tova bila je 0, 769 ± 0, 06 kg, a iz konvencionalnoga tova 0, 883 ± 0, 14 kg, dok je prosječna masa obrađenih pilećih trupova bila 0, 528 ± 0, 05 kg (ekološka skupina) i 0, 605 ± 0, 10 kg (konvencionalna skupina). Trupovi pilića iz ekološkoga tova imali su značajno (p<0, 05) veći udio prsa (17, 94 %) u odnosu na trupove pilića iz konvencionalnoga tova (16, 94 %), dok u pogledu udjela drugih dijelova u trupu, nisu utvrđene značajne razlike (p<0, 05), između analiziranih skupina pilića. Prsa i nadbataci pilića iz ekološkoga tova imali su značajno manji udjel kože, dok u pogledu udjela mišićnog tkiva i kostiju u navedenim dijelovima, nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) između pilića iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Meso pilića iz ekološkoga tova, u odnosu na ono pilića iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno višu (p<0, 05) pH1 vrijednost (6, 46 : 6, 24), i vrlo značajno nižu (p<0, 01) L* vrijednost (62, 06 : 63, 87), višu a* vrijednost (12, 01 : 9, 79), višu b* vrijednost (19, 64 : 17, 14), manje vode (74, 51 % : 74, 97 %), više sirovih proteina (24, 32 % : 23, 42 %), manje masti (0, 79 % : 1, 37 %) i manje pepela (1, 16 % : 1, 19 %). Ključne riječi: kvaliteta pilećih trupova i mesa, pasmina kokoši hrvatica, ekološki tov
Projekt / tema: 079-0790466-0601
Izvorni jezik: HRV-ENG
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=165409
http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=165410
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova
Upisao u CROSBI: Đuro Senčić (dsencic@pfos.hr), 5. Pro. 2013. u 10:12 sati



  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4