crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 661038

Zbornik radova

Autori: Kristofich-Ambruš, Barbara, Krapić, Nada, Bratko, Denis
Naslov: Konstruktna validacija Upitnika tamne trijade: poveznice s faktorom Iskrenost-Poniznost i vrijednostima
( Validation of the Dark triad questionnaire: relationships with Honesty-Humility factor and basic human values )
Izvornik: Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije : knjiga sažetaka / Sušanj, Zoran ; Miletić, Irena ; Kalebić Maglica, Barbara ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2013. 147-147 (ISBN: 978-95355079-2-5).
Skup: 21. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-09.11.2013.
Ključne riječi: Upitnik Tamne trijade; Makijavelizam; Narcizam; Psihopatija; konstruktna validacija; Iskrenost-Poniznost; Ugled; Autonomija; Zajedništvo
( dark triad scales; Honesty-Humility factors; basic human values )
Sažetak:
Istraživanje konstrukata Makijavelizma, Narcizma i subkliničke Psihopatije inicijalno proizlazi iz različitih teorijskih tradicija, ali se zbog empirijski utvrđenih poveznica oni u literaturi nazivaju „Tamna trijada“. Zajedničke su im karakteristike bezosjećajnost, interpersonalna manipulacija i iskorištavanje. Postoje i distinktivne razlike: Makijavelisti su skloniji plagirati eseje i izbjegavati rizične oklade, Narcisti su skloni boljem samopredstavljanju i reagiraju agresijom na ego prijetnju dok ispitanici s izraženom subkliničkom Psihopatijom zlostavljaju druge i provode u djelo svoje osvetničke fantazije. Upitnik Tamne trijade – SD3 je multifaktorski instrument koji se primjenjuje za utvrđivanje rezultata na skalama Makijavelizma (M), Narcizma (N) i Psihopatije (P). Istraživanje je provedeno s ciljem konstruktne validacije Upitnika Tamne trijade (SD3, Jones i Paulhus, 2012) na hrvatskom uzorku. Ispitane su i poveznice sa srodnim konstruktima, HEXACO Iskrenošću-Poniznošću, Schwartzovom vrijednošću Ugled i metafaktorima vrijednosti Autonomija i Zajedništvo zbog provjere konvergentne valjanosti upitnika. Istraživanje je provedeno na studentima psihologije Odsjeka za psihologiju u Rijeci N= 100, M= 15 (15%), Ž= 85 (85%). Dob ispitanika kretala se u rasponu 19-28 godina (M=21.57, SD=2.17). Interna pouzdanost (Cronbach alpha) SD3 skala kreće se u rasponu od .64 do .77 te je nešto niža nego kod originalnog uzorka (N= 387, α= .77 - .80 ; Jones i Paulhus, 2012). Faktorska analiza rezultata prevedene i prilagođene verzije SD3 upitnika u skladu je s originalnom strukturom koju su dobili autori upitnika. Utvrđene su statistički značajne, pozitivne i niske korelacije između M i N te M i P dok nisu utvrđene korelacije između N i P. Također, M je značajno i umjereno visoko pozitivno povezan s faktorom Ugled i Autonomija, umjereno i negativno povezan s Iskrenošću-Poniznošću, a nisko i negativno povezan s faktorom Zajedništvo. Narcizam je umjereno i pozitivno povezan s Autonomijom, a nisko i negativno s Iskrenošću-Poniznošću, a P umjereno i negativno povezan s Iskrenošću i Zajedništvo. Rezultati hijerarhijskih regresijskih analiza na cijelom uzorku ukazuju da prediktori Iskrenost-Poniznost i Ugled zajednički objašnjavaju 46, 7% varijance kriterijske varijable Makijavelizma, prediktori Autonomija i Zajedništvo zajednički objašnjavaju 30, 8% varijance Narcizma, a prediktor Zajedništvo objašnjava 24, 4% varijance Psihopatije. Rezultati ukazuju na to da između M, N i P postoje poveznice, ali se radi o različitim konstruktima. Također, konstrukti Upitnika Tamne trijade nisu identični ispitanim srodnim konstruktima Iskrenost-Poniznost, Ugled te Autonomija i Zajedništvo. Rezultati su u skladu s teorijskim postavkama i empirijskim rezultatima drugih istraživanja. Potrebna su daljnja istraživanja na većem i reprezentativnijem uzorku zbog unaprijeđenja strukture upitnika i njegove prilagodbe za primjenu na hrvatskoj populaciji.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Nada Krapić (nkrapic@ffri.hr), 5. Pro. 2013. u 11:58 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4