crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 661842

Zbornik radova

Autori: Sušanj, Zoran; Majetić, Davor; Sever, Krešimir; Domiter, M.
Naslov: Motivacija za rad i gospodarska kriza: Što psihologija može poručiti, a što ponuditi poslodavcima, menadžerima i zaposlenicima?
( Work motivation and the economic crisis: What psychology can tell and what to offer employers, managers and employees? )
Izvornik: Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije : knjiga sažetaka / Sušanj, Zoran ; Miletić, Irena ; Kalebić Maglica, Barbara ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb, Hrvatska : Hrvatsko psihološko društvo , 2013. 215-215 (ISBN: 978-953-55079-2-5).
Skup: 21. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06-09.11.2013.
Ključne riječi: motivacija za rad
( work motivation )
Sažetak:
Motivacija za rad se može definirati skupom sila koje pokreću pojedinca na radnu aktivnost i određuju joj oblik, smjer, jačinu i trajanje. U kontekstu radnog i organizacijskog ponašanja motivacija je ulaganje napora da se postignu rezultati. Upravo je stoga razumijevanje radne motivacije jedna od najvažnijih tema psihologije rada i organizacijske psihologije, a ujedno i temelj teorije i prakse menadžmenta. Psiholozi su dobro istražili i teorijski objasnili i individualne i kontekstualne determinante motivacije za rad. Primjena ovih spoznaja očituje se u različitim metodama i tehnikama motiviranja zaposlenih koje se koriste u organizacijskoj praksi. Obično razlikujemo materijalne i nematerijalne metode, a zajednička im je svrha potaknuti zaposlenike na dobar rad i ostvarenje organizacijskih ciljeva te prevenirati ili sankcionirati neželjena organizacijska ponašanja. Dobar model materijalnog motiviranja osigurat će zaposleniku osnovna primanja primjerena onima na tržištu rada, uključivati povećanje plaće adekvatno uloženom trudu i ostvarenim rezultatima te osigurati internu pravednost raspodjele. Teorijski, dobar sustav plaća zadovoljava osnovne potrebe zaposlenih, osigurava percepciju distributivne pravednosti kod većine zaposlenih, učvršćuje zaposlenikovu procjenu vjerojatnosti da nakon uspješnog rada slijedi odgovarajuća naknada, jasno je povezan s organizacijskim ciljevima i vrijednostima te potkrepljuje kvantitetu i kvalitetu rada i unaprijed definirane poželjne oblike organizacijskog ponašanja. Nematerijalno motiviranje zaposlenika zadovoljava njihove razvojne potrebe, osigurava percepciju proceduralne i interakcijske pravednosti, pojačava procjenu vjerojatnosti da za dobar rad slijedi odgovarajuće priznanje i da nakon neadekvatnog učinka ili nedovoljnog truda slijedi konstruktivna kritika. Jedan od najvažnijih motivacijskih aspekata koji spada u nematerijalno motiviranje je i korištenje participacije u rukovođenju, odnosno uključivanje zaposlenika u donošenje njemu važnih odluka. U kontekstu aktualnog stanja hrvatskog gospodarstva raspravljat će se o materijalnim i nematerijalnim aspektima motivacije za rad. Posebno će se razmotriti današnji odnos prema radu te preuzimanje odgovornosti za rezultate rada zaposlenih na svim hijerarhijskim razinama u organizaciji.
Vrsta sudjelovanja: Ostalo
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zoran Sušanj (zsusanj@ffri.hr), 7. Pro. 2013. u 14:44 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4