crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 663870

Zbornik radova

Autori: Sušanj, Zoran; Babić, Borka; Stipanić, Damir; Mavrinac, Gordana; Denačić, Dijana; Dorčić, Svjetlana; Butorac, Mario; Rošić, Ivana; Stražičić, Nikica
Naslov: Neki aspekti samoprocjene borbene spremnosti
( Some aspects of self-assessment of combat readiness )
Izvornik: Prva godišnja konferencija hrvatskih psihologa : sažeci priopćenja / Jerneić, Ž. (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 1993. 54-54.
Skup: 1. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 04.1993.
Ključne riječi: borbena spremnost
( combat readiness )
Sažetak:
Prikazani su rezultati ispitivanja provedenog u travnju 1992. godine na uzorku od 793 pripadnika Hrvatske vojske – Operativne zone Rijeka. Ciljevi istraživanja prvenstveno su se odnosili na konstrukciju skala za mjerenje nekih varijabli koje se najčešće vezuju uz definiranje borbene spremnosti, te utvrđivanje stupnja u kojem one objašnjavaju procjenu osobne spremnosti za dva različita tipa borbenih zadataka: defenzivne/ofenzivne akcije. Konstruirane su skale za mjerenje zajedništva unutar voda (percepcija grupne kohezije), pripadnosti vodu (identifikacija s organizacijskim ciljevima), zaokupljenosti vojnim zadacima (identifikacija sa zadacima koje obavlja), samopoštovanja u odnosu na vod (organizacijsko samopoštovanje) i zadovoljstva različitim aspektima vojničkog života, koje pokazuju jednofaktorsku strukturu i zadovoljavajuću pouzdanost tipa interne konzistencije (Cronbachov-alpha u rasponu od .69 do .88). Prikupljeni podaci analizirani su multiplom regresijskom analizom u odnosu na samoprocjene spremnosti za defenzivne (držanje položaja) i ofenzivne borbene zadatke (akcije oslobađanja). U objašnjenju osobne borbene spremnosti od ispitivanih varijabli najvažnijim su se pokazale zaokupljenost vojnim zadacima i organizacijsko samopoštovanje. Komentirane su i razlike u doprinosu pojedinih varijabli u objašnjenju spremnosti za defenzivne/ofenzivne akcije. Dobivene su i značajne razlike u ispitivanim varijablama s obzirom na neke karakteristike ispitanika, između kojih izdvajamo samo one koje se odnose na samoprocjenu spremnosti. Tako su, u prosjeku, relativno višu borbenu spremnost za obje vrste borbenih zadataka pokazali ispitanici u kategoriji djelatnog sustava, oni s relativno dužim stažem u HV, dragovoljci, ispitanici s borbenim iskustvima i gubicima u vodu, oni čiji su zadaci na prvoj liniji bojišnice, koji su prošli obuku, te ispitanici koji nemaju zaposlenje izvan HV.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Zoran Sušanj (zsusanj@ffri.hr), 11. Pro. 2013. u 21:50 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4