crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 667058

Disertacija

Autor: Medvedec Mikić, Ivana
Naslov: ISPITIVANJE UČINKOVITOSTI POLIHEKSAMETILEN BIGVANIDA NA MIKROORGANIZME U KORIJENSKOM KANALU ZUBA
( TESTING THE EFFECTIVENESS OF POLYHEXAMETHYLENE BIGUANIDE ON MICROORGANISMS IN THE ROOT CANAL )
Vrsta: doktorska disertacija
Fakultet: Stomatološki fakultet
Sveučilište: Sveučilište u Zagrebu
Mjesto: Zagreb
Datum: 26.11.
Godina: 2013
Stranica: 83
Mentor: Simeon, Paris
Neposredni voditelj: Tambić Andrašević, Arjana
Ključne riječi: mikroorganizmi u korijenskom kanalu; dizinfekcija korijenskog kanala; natrijev hipoklorit; poliheksametilen bigvanid; citotoksičnost; V-79; MTT
( Microorganisms in the root canal; endodontic space disinfection; sodium-hypochlorite; polyhexamethylene biguanide; cytotoxcity; V-79; MTT )
Sažetak:
Uklanjanje mikroorganizama, upalno promijenjenog i nekrotičnog sadržaja iz endodontskog prostora ključno je za uspjeh endodontskog tretmana. Anatomska građa endodontskog prostora je izrazito kompleksna, stoga sama mehanička obrada nije dovoljna. Potrebna su nam kemijska sredstva koja djeluju na dijelove korijenskog kanala nedostupne endodontskim instrumentima. Takva sredstva, osim što trebaju imati antimikrobni učinak, trebaju biti i biološki sigurna. Svrha ovoga istraživanja bila je utvrditi ima li poliheksametilen bigvanid (PHMB) u koncentraciji od 0, 2% antimikrobni učinak na rezistentne mikroorganizme specifične za endodontski prostor zuba unutar nezrelog (48 sati) i zrelog biofilma (4 tjedna), usporediti rezultate s djelovanjem 2, 5%-tnog natrijevog hipoklorita (NaOCl) te ispitati citotoksični učinak PHMB-a i NaOCl-a. Zatim je napravljeno istraživanje na mješovitoj kulturi mikroorganizama unutar četiri tjedna starog plaka u kojoj je umjesto P. aeruginosa odabran Staphylococcus epidermidis. Rezultati su uspoređivani s rezultatima dobivenim nakon tretiranja zubi 2, 5%-tnim NaOCl-om i 0, 2%-tnim klorheksidinom (CHX). Ispitivanje citotoksičnosti PHMB-a i NaOCl-a provodilo se uz pomoć spektrofotometrijskog MTT testa na fibroblastima kineskog hrčka V-79. Rezultati u ovom radu pokazali su da 0, 2%-tni PHMB ima jednako antimikrobno djelovanje na E. faecalis, P. aeruginosa i S. epidermidis kao i 2, 5%-tni NaOCl, ali bolje djeluje na C. albicans. Obje otopine imaju statistički značajno bolje antimikrobno djelovanje od 0, 2%-tnog CHX-a. Rezultati biološkog ispitivanja (citotoksičnost) pokazuju da su oba sredstva citotoksična s tim da PHMB uzrokuje nekrozu, a NaOCl apoptozu V-79 stanica. Za eventualnu kliničku primjenu PHMB-a potrebna su daljnja in vitro i in vivo ispitivanja.
Projekt / tema: 065-0650445-0434
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Dentalna medicina
Upisao u CROSBI: Silvana Jukić Krmek (jukic@sfzg.hr), 20. Pro. 2013. u 10:41 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4