crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 668626

Zbornik radova

Autori: Terzić, Josip; Frangen, Tihomir; Krsnik, Marijan
Naslov: Hidrogeološka istraživanja otoka Visa sa svrhom uspostave zona sanitarne zaštite otočkih krških vodonosnika
Izvornik: Zbornik sažetaka V. savjetovanja geologa Bosne i Hercegovine / Babajić, Elvir (ur.). - Fojnica : Udruženje/udruga geologa Bosne i Hercegovine , 2013. 128-129.
ISSN: 1840-4073
Skup: V. savjetovanje geologa Bosne i Hercegovine
Mjesto i datum: Pale, Bosna i Hercegovina, 24-25.10.2013.
Ključne riječi: krška hidrogeologija; odnos slatke i slane vode; obilježavanje podzemnih tokova; geoelektrično sondiranje
Sažetak:
Otok Vis je po veličini deseti hrvatski otok, s površinom preko 90 km2. Pripada skupini srednjodalmatinskih otoka i ima oko 4000 stanovnika. Teren se nalazi u području dinaridskom dinaridskog krša, izgrađen je pretežito od okršenih karbonatnih stijena, pripada strukturnoj jedinici Vis-Lastovo-Mljet, dijelu regionalne strukturne jedinice Adrijatik, a geološke strukture su izdužene u smjeru istok-zapad (tzv. hvarski smjer pružanja) (Prelogović et al., 2003). Vis je jedan od rijetkih otoka koji u potpunosti zadovoljava svoje vodoopskrbne zahtjeve iz vlastitih podzemnih voda. Za javnu vodoopskrbu kaptirani su bušeni zdenci u području Korita, i izvor Pizdica koji trenutno nije u upotrebi, ali se nedavnom renovacijom namjerava vratiti za vodoopskrbu područja Komiže. Redukcije vode su vrlo rijetke, čak i u vrijeme ljetnih suša kada nema obnove podzemnih voda oborinama, a na otoku boravi znatno više turista nego što ima stalnih stanovnika. Tijekom 2011. i 2012. obavljena su opsežna hidrogeološka (strukturno kartiranje, interpretacije avionskih snimaka, hidrogeološko kartiranje u sitnom i krupnom mjerilu, obilježavanje podzemnih tokova) i geofizička istraživanja otoka Visa (Terzić & Frangen, 2012 ; Krsnik, 2012). Ona su predstavljala nastavak istraživanja iz razdoblja s prijelaza stoljeća (Kapelj et al., 2001), te znanstvenih proučavanja koja su uslijedila (Terzić, 2003 ; Terzić, 2004 ; Terzić, 2006). Pribroje li se tome ponovno analizirana pokusna crpljenja iz vremena kada su otočki zdenci bušeni i opsežne hidrokemijske analize otočkih voda, moguće je zaključiti kako se radi o prilično velikom fondu podataka na temelju kojeg je građa i dinamika otočkog vodonosnika upoznata na relativno visokoj razini, te je bilo moguće postaviti zone sanitarne zaštite izrazito važnih otočkih vodonosnika.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 181-1811096-3165
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo
Upisao u CROSBI: Josip Terzić (josip.terzic@hgi-cgs.hr), 27. Pro. 2013. u 10:59 sati
Napomene:
Prošireni sažetak u zborniku.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4