crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 670080

Časopis

Autori: Sindik, Joško; Tvarog, Sanja; Globočnik Žunac, Ana
Naslov: Koncept samoinduciranog ulančanog demotiviranja na poslu – razlike zaposlenika u javnom i privatnom sektoru
( The concept of a self-induced linked discouraging at work - the difference of employees in the public and private sectors )
Izvornik: Zbornik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja (0350-2694) 32 (2013), 1; 29-47
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: dimenzije samoinducirane demotivacije; generalizacija; složena analiza varijance
( dimensions of self-induced demotivation; generalization; multivariate analysis of variance )
Sažetak:
Uvriježeno je mišljenje da postoje neke razlike u radnoj motivaciji ovisno o zaposlenosti u državnom ili javnom u odnosu na privatni sektor. Cilj istraživanja bio je ispitati razlikuju li se zaposlenici različitog spola, dobi razine obrazovanja, sektora u kojem rade u preliminarnom teorijskom konceptu samoinducirane ulančane demotivacije. U tu svrhu konstruirali smo upitnik za mjerenje tog koncepta. Ispitali smo uzorak „snježne grude“ od 196 ispitanika, različitih dobnih skupina i stupnjeva obrazovanja, koji rade u javnom/državnom te u privatnom sektoru. Složenom analizom varijance (MANOVA) analizirali smo razlike između dimnezija demotiviranosti i navedenog skupa nezavisnih varijabli. Pokazalo se da se ispitanici razlikuju u odnosu na razinu stručne spreme i dobnu skupinu, ali ne i u odnosu na spol te vrstu zanimanja (zaposlenost u državnom / javnom nasuprot privatnom sektoru). Također, pronašli smo i razlike u odnosu na interakciju između varijabli: dob i stručna sprema te dob, kategorija zanimanja i spol. U pravilu, postoje statistički značajne razlike (u odnosu na spomenute dvije varijable te dvije interakcije) u jednoj dimenziji koncepta samoinducirane ulančane demotivacije: pesimizam / racionalizacija. Veću samoinduciranu ulančanu demotiviranost pokazuju najstariji zaposlenici s nižim obrazovnim razinama. U budućim bi istraživanjima trebalo koristiti reprezentativniji uzorak ispitanika te kvalitetnije utemeljen teorijski koncept.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Koncept samoinduciranog ulančanog demotiviranja na poslu – razlike zaposlenika u javnom i privatnom sektoru
Upisao u CROSBI: Joško Sindik (Josko.Sindik@inantro.hr), 31. Pro. 2013. u 17:02 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4