Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu (CROSBI ID 605667)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Baban, Mirjana ; Ivanković, Ante ; Ramljak, Jelena ; Potočnik, Klemen
hrvatski
Alternativne mogućnosti uporabe konja kroz kvalitetnu i sigurnu prehranu
Uzgoj konja uz sportske i rekreacijske, nudi i alternativne mogućnosti uzgoja, prvenstveno kroz uzgoj konja za proizvodnju mlijeka i mesa. Konzumacija kobiljeg mlijeka preporučuje se kod osoba koje pate od alergija, kod jačanja imunološkog sustava i tradicijskog liječenja bolesti respiratornog sustava. Po kemijskom sastavu i organoleptičkim odlikama kobilje mlijeko slično je humanom mlijeku. U odnosu na kravlje mlijeko, kobilje mlijeko ima manji sadržaj masti (1, 5-2%) i bjelančevina (2-2, 5%), dok je sadržaj laktoze veći (6-8%). Mali udio kazeina u odnosu na udio albumina čini ga lako probavljivim i pogodnim za hranidbu novorođenčadi netolerantne na proteine kravljeg mlijeka, kao i za najstariju populaciju ljudi. Kobilje mlijeko sadrži visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina (čak 28%) te visoke koncentracije enzima lizozima, koji broj somatskih stanica održavaju niskim te štite probavni sustav djece od raznih infekcija. Konjsko meso se zbog svojih organoleptičkih svojstava i kemijskog sastava te dijetetskog djelovanja preporuča za prehranu djece, sportaša, bolesnika, posebice osoba oboljelih od anemije. Kemijski sastav konjskog mesa razlikuje se od goveđeg i svinjskog mesa po većoj količini bjelančevina (21, 7%), posebice esencijalnih aminokiselina, te udjelu natrija i željeza. Udio masti je niži (0, 5-3%), kao i udio zasićenih masnih kiselina (40-44%) i kolesterola (29, 9 mg/100g).
alternativna uporaba ; kobilje mlijeko ; konjsko meso ; zdravlje ljudi
nije evidentirano
engleski
Alternatives of horse utilisation through the safe and high quality food
nije evidentirano
alternative utilisation ; mare's milk ; horse meat ; human health
nije evidentirano
Podaci o prilogu
47-48.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Kralik, G.
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7871-05-5
Podaci o skupu
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
poster
13.12.2012-13.12.2012
Osijek, Hrvatska