crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 671255

Zbornik radova

Autori: Baban, Mirjana; Perkić, Davor; Domaćinović, Matija
Naslov: Specifični hranidbeni pripravci za različite kategorije konja
( Specific Nutritional Preparations for Different Horse Categories )
Izvornik: Zbornik sažetaka, ISSN: 1847-2370. / Lulić, Slavko (ur.). - Zagreb :
Skup: XX međunarodno savjetovanje Krmiva 2013
Mjesto i datum: Opatija, Hrvatska, 5-7.06.2013.
Ključne riječi: hranidba; konji; krmne smjese; konjički sport
( horse feeding; horses; compound feeds; equestrian sports )
Sažetak:
Moderna hranidba konja mora se bazirati prvenstveno na zdravlju i dobrobiti konja sukladno pasmini, konstituciji, temperamentu, tjelesnoj masi i kondiciji konja, što je osnova za postizanje boljih rezultata, kako u uzgoju tako i u pojedinoj disciplini konjičkog sporta. Pravilna i uravnotežena hranidba konja podrazumijeva kvantitativno i kvalitativno podmirenje ukupnih nutritivnih potreba ovisno o fiziološkom naporu organizma, a pored toga neobično je važna za dobro raspoloženje i ponašanje konja. Stručno vođena hranidba konja najbolja je prevencija pojavi deficita jedne ili više hranjivih tvari te pojave alimentarnih bolesti. Iako se na hrvatskom tržištu nude brojni proizvodi različitih koncentriranih smjesa za različite kategorije konja, samo je jedna domaća Tvornica stočne hrane koja se bavi proizvodnjom koncentriranih smjesa za konje. I u proizvodnji hrane za konje neizostavan je kontinuirani nadzor hranjive vrijednosti i higijenske ispravnosti svih sirovina na temelju kemijskih mikrobioloških i mikotoksikoloških analiza. Današnje suvremene recepture krmnih smjesa za konje se u pravilu peletiraju, i pri tom kombinacijom mehaničko-toplinske obrade postiže se višestruko koristan nutritivni učinak, uz istodobno poboljšanje i higijenske vrijednosti hrane. Peletiranjem se postiže veća probavljivost hranjivih tvari, a time i veća hranjiva vrijednost hrane, u peletama je bolja homogenost svih nutrijenata obroka, smanjena je prašnjavost i probirljivost pojedinih komponenti, a pored svega, toplinskim postupkom se postiže i redukcija patogenih mikroorganizama hrane. Već kod mladih kategorija, ždrebadi se stručno kontroliranom hranidbom mora osigurati pravilan rast i razvoj, koji je osobito važan u odrasloj dobi konja, bilo da se koriste u sportskim aktivnostima ili za rasplod. Sirovinski sastav krmiva i hranidbeni normativi razlikuju se kod konja ovisno o fiziološkom naporu organizma, te se pripremaju brojne krmne smjese za konje u rekreacijskim aktivnostima, za sportske konje u razdoblju mirovanja, za konje u prijelaznom razdoblju postupnog uvođenja u rad pred natjecateljsku sezonu ili konjima u intenzivnom naporu. Kobilama u graviditetu i laktaciji nutritivno izbalansirana hranidba treba omogućiti dobru kondiciju, optimalan razvoj ploda, a nakon oždrebljenja dobru mliječnost i kvalitetu mlijeka. Kvaliteta i strukturna izbalansiranost obroka sportskih konja mijenja se i s obzirom na obim i ritam treninga. Tako se sportski konji hrane specifičnim krmnim smjesama ovisno o tome radi li se o preponskom jahanju, daljinskom jahanju i endurance natjecanju te galopskim ili kasačkim trkama.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 079-0790466-0601, 079-0793448-3598
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Mirjana Baban (mbaban@pfos.hr), 2. Sij. 2014. u 22:43 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4