Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi (CROSBI ID 605825)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Plečić, Tena ; Baban, Mirjana
hrvatski
Budućnost korištenja kobiljeg mlijeka u prehrani ljudi
Mlijeko kobila koristi se u prehrani ljudi, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Kobilje mlijeko ima pozitivan učinak kod ljudi oboljelih od bolesti probavnog sustava, a osobito i kod osoba oboljelih od tuberkuloze. Kumis je fermentirani mliječni kiselinski proizvod kobiljeg mlijeka, a u azijskim zemljama kumisom se provode terapijska liječenja. Laktacija kobile traje oko jedanaest mjeseci, a zasušenje nekoliko tjedana do nekoliko dana prije sljedećeg ždrijebljenja. Kobile u prosjeku daju od 15 do 20 litara mlijeka dnevno tijekom laktacije. Mužnja kobile može biti: ručna, strojna i hormonska. Kobilje mlijeko ima nizak sadržaj masti i visok sadržaj laktoze što mu daje dijetetski učinak na organizam. S obzirom na sastav, kobilje mlijeko slično je humanom glede sadržaja sirovih proteina, minerala i laktoze, no sadrži značajno manji udio mliječne masti. Koristi se u obliku mlijeka u prahu, kumis, kao svježe i duboko smrznuto mlijeko. Kobilje mlijeko u zadnjim desetljećima pobuđuje zanimanje mnogih ljudi, također i veliki znanstveni interes u Europi. U budućnosti se u Hrvatskoj mogu koristiti izvorne pasmine konja (hrvatski hladnokrvnjak, hrvatski posavac i međimurski konj), koje su pogodne za proizvodnju kobiljeg mlijeka.
konji ; kobilje mlijeko ; budućnost ; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Future use of mare's milk in human nutrition
nije evidentirano
horses ; mare's milk ; future ; Croatia
nije evidentirano
Podaci o prilogu
-----.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
Festival znanosti 2013
predavanje
22.04.2013-27.04.2013
Zagreb, Hrvatska