Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 673680

Disertation

Author: Lipar, Vedran
Title: Utjecaj procesa rafinacije na sastav i udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
( The influence of refining proces on content and proportion of rapessed oil bioactive compound )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.02.
Year: 2012
Page: 45
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: ulje uljane repice; rafinacija; sastav masnih kiselina; bioaktivne komponente; antioksidacijska aktivnost
( antioxidant activity; bioactive compounds; fatty acid content; rapeseed oil; refining )
Abstract:
U proizvodnji jestivog ulja proces rafinacije ključan je za kvalitetu finalnog proizvoda. Rafinacijom se iz sirovog ulja uklanjaju nepoželjni spojevi, no može doći i do gubitka nekih nutritivno vrijednih sastojaka. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj pojedine faze procesa rafinacije na sastav masnih kiselina te na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice. Proizvedeno ulje uljane repice je bilo visoke kvalitete prema pokazateljima osnovnih parametara kvalitete. Procesom rafinacije nije došlo do značajne promjene u sastavu masnih kiselina i nije došlo do formiranja trans izomera. Indeks boje značajno je smanjen te su uklonjeni gotovo svi pigmenti. No osim pigmenata, došlo je i do gubitka ostalih bioaktivnih komponenata. Udjel tokoferola se tek neznatno smanjio, dok je udio ukupnih polifenola smanjen čak 3, 5 puta. Antioksidacijska aktivnost također se smanjila sa svakim korakom rafinacije. Karotenoidi, klorofili i polifenoli pokazuju vrlo visoku korelaciju sa antioksidacijskom aktivnošću.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: hrv
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Klara Kraljić (kkraljic@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 10:04 sati