Croatian scientific bibliography (CROSBI)



Bibliographic record number: 673707

Disertation

Author: Jurčević, Ivana
Title: Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice
( The influence of refining process on the polyphenolic compounds of rapeseed oil )
Type: graduate thesis
Faculty: Prehrambeno-biotehnološki fakultet
University: Sveučilište u Zagrebu
Location: Zagreb
Date: 29.02.
Year: 2012
Page: 46
Mentor: Škevin, Dubravka
Keywords: ulje uljane repice; rafinacija; polifenolni spojevi; kanalol; fenilindan
( rapeseed oli; refining; polyphenolic compounds; canolol; phenylindane )
Abstract:
Rafinaciju je potrebno provesti kako bi se uklonili sastojci koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. No rafinacijom se uklanjaju i neki vrijedni sastojci iz ulja, među kojima su i polifenoli. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa rafinacije na polifenolni sastav ulja uljane repice. U uzorcima ulja izuzetim iz svake od faza rafinacije određivan je sastav i udjel polifenolnih spojeva pomoću tekućinske kromatografije uz različite metode detekcije. Rezultati su pokazali da je najzastupljeniji polifenolni spoj sirovog ulja uljane repice kanolol, derivat sinapinske kiseline, dok je fenilindan, spoj koji nastaje dimerizacijom kanolola, najzastupljeniji polifenolni spoj jestivog ulja uljane repice. Sirovo ulje uljane repice sadrži značajno više ukupnih polifenola od ostalih analiziranih ulja, čak 10 puta više od jestivog ulja. Do najvećeg gubitka polifenolnih spojeva došlo je u procesima neutralizacije i deodorizacije. U procesu neutralizacije udjel kanolola smanjio se za čak 80%, a dolazi do formiranja fenilindana čime se može djelomično objasniti tako veliki gubitak kanolola. U daljnjim procesima rafinacije uočen je dodatni gubitak polifenola, i to prvenstveno kanolola čiji je udjel u jestivom ulju zanemarivo nizak. Može se zaključiti da je fenilindan, zbog puno manjeg gubitka, stabilniji spoj.
Project / theme: 058-0580696-0704
Original language: HRV
Research fields:
Food processing technology
Contrib. to CROSBI by: Klara Kraljić (kkraljic@pbf.hr), 7. Sij. 2014. u 10:24 sati