Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy (CROSBI ID 383408)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Japec, Matea
Škevin, Dubravka
hrvatski
Kvaliteta ulja uljane repice proizvedenog iz sjemena sorte Remy
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj načina proizvodnje na kvalitetu i sastav ulja uljane repice. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije heksanom. Sjeme uljane repice sorte Remy uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ispitivani kultivar zadovoljio je osnovne parametre kvalitete sjemena. Iskorištenje procesa proizvodnje bilo je najveće kod ulja proizvedenog prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Svi proizvedeni uzorci ulja bili su visoke kvalitete bez izraženijih hidrolitičkih ili oksidacijskih promjena u uljima. Najzastupljenija masna kiselina u svim uzorcima ulja je oleinska masna kiselina, slijedile su linolna, linolenska i palmitinska masna kiselina dok je udio zasićenih masnih kiselina u svim analiziranim uzorcima malen. Ulje ekstrahirano heksanom i nerafinirano ulje uljane repice proizvedeno prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena sadržavala su veće količine tokoferola od hladnoprešanog ulja. Nerafinirano ulje također sadrži značajno veći udio pigmenata i fenola od hladnoprešanog i ekstrahiranog ulja. Kanolol je dominantan fenolni spoj u svim uzorcima ulja. Povećana količina bioaktivnih komponenata u nerafiniranom ulju rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnošću tog ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju fenoli, i to prvenstveno kanolol.
uljana repica; Remy; masne kiseline; fenoli; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Quality of rapeseed oil produced from the Remy variety
nije evidentirano
rapeseed; Remy; fatty acids; phenols; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
21.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb