crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 674951

Zbornik radova

Autori: Vuković, Pia; Brajša-Žganec, Andreja
Naslov: Spolne razlike u povezanosti roditeljskog ponašanja i samopoštovanja te samopoštovanja i samokontrole djece
( Gender differences in relationship between parental behaviour and self-esteem and child self-esteem and self-control )
Izvornik: Suvremeni izazovi psihologije rada i organizacijske psihologije : knjiga sažetaka / Sušanj, Zoran ; Miletić, Irena ; Kalebić Maglica, Barbara ; Lopižić, Josip (ur.). - Zagreb : Hrvatsko psihološko društvo , 2013. 169-169 (ISBN: 978-953-55079-2-5).
Skup: 21. godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 06.-09.11.2013.
Ključne riječi: samopoštovanje majke i oca; roditeljsko ponašanje; samopoštovanje djeteta; samokontrola djeteta; spolne razlike
( mother and father self-esteem; parental behaviour; child self-esteem and self-control; gender differences )
Sažetak:
U ovom radu ispituje se uloga majki i očeva u odgoju djece kroz promatranu povezanost njihovog ponašanja i samopoštovanja sa određenim aspektima djetetovog razvoja, konkretno djetetovim samopoštovanjem i samokontrolom. Cilj istraživanja bio je ispitati razlikuje li se važnost uloge majki i uloge očeva u odgoju te razlikuje li se odnos roditelja prema djeci s obzirom na spol djeteta. U istraživanju su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda šest osnovnih škola na području grada Zagreba te grada Splita i njihovi roditelji. Učenici su ispunjavali Coopersmithov upitnik samopoštovanja, Kratku skalu samokontrole te Skalu percepcije roditeljskog ponašanja, a roditelji Rosenbergovu skalu samopoštovanja. Regresijskom analizom utvrđeno je kako je roditeljska kontrola najbolji prediktor za djetetovo samopoštovanje. Samopoštovanje dječaka nešto je više povezano s očevom kontrolom, a samopoštovanje djevojčica s majčinom kontrolom. Samopoštovanje majke i oca na gornjoj je granici značajnosti kao prediktor djetetovog samopoštovanja, no samo kod djevojčica dok kod dječaka ta povezanost nije pronađena. Samokontrolu djevojčica najbolje predviđaju majčino prihvaćanje i kontrola a samokontrolu dječaka očeva kontrola. Potvrđena je pretpostavka o spolnoj identifikaciji budući da samopoštovanje i samokontrolu dječaka bolje predviđaju karakteristike očeva, a samopoštovanje i samokontrolu djevojčica majčine karakteristike. Rezultati, kao i dosadašnja istraživanja i teorijske pretpostavke ističu važnost uloge roditelja kao modela za razvoj djetetovog samopoštovanja i samokontrole. Rezultati će se diskutirati ovisno o različitim pristupima u odgoju dječaka i djevojčica.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 194-1941558-1527
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 7. Sij. 2014. u 22:35 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4