crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 67530

Časopis

Autori: Baloban, Stjepan
Naslov: Praštanje i pomirenje u svjetlu Utjelovljenja
( Forgiveness and Reconciliation in the Light of Incarnation )
Izvornik: Kateheza (035-9007) 22 (2000), 1; 31-40
Vrsta rada: kongresno priopćenje
Ključne riječi: opraštanje; pomirenje; Utjelovljenje; pročišćenje povijesnog pamćenja; ispit savjesti pri kraju tisućljeća
( forgiveness; reconciliation; Incarnation; cleansing of historical memory; a test of conscience; nearing the end of the millenium )
Sažetak:
U tumačenju pojmova praštanje i pomirenje autor se u članku ograničava na jedan vid, tj. na to što može učiniti zajednica, prije svega kršćanska zajednica, u odnosu na opraštanje i pomirenje među kršćanima i ljudima općenito. Veliki doprinos buđenju svijesti opraštanja i pomirenja unutar Katoličke Crkve dao je papa Ivan Pavao II. Autor u prve dvije točke obrađuje tri snažne poruke Ivana Pavla II., koje su ujedno i središnje poruke u proslavi Jubilejske godine: “opraštamo i molimo za oproštenje”, “pročišćenje povijesnog pamćenja” i “ispit savjesti pri kraju tisućljeća”. U trećoj točki pokazuje se značenje i važnost kršćanske zajednice u stvaranju ozračja za opraštanje i pomirenje između pojedinaca i zajednica. Donose se rezultati sociološkog istraživanja u Hrvatskoj koji mogu djelomično osvijetliti spremnost građana i posebno katolika u Hrvatskoj za opraštanje i pomirenje. Završno se može ustvrditi da je o opraštanju i pomirenju potrebno razgovarati i raspravljati na svim razinama u Crkvi, a posebno u katehezi djece i mladih.
Projekt / tema: 203001
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Teologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Praštanje i pomirenje u svjetlu Utjelovljenja  Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4