crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 675574

Zbornik radova

Autori: Kovačević, Ana
Naslov: Glagoljanje o "hlêbu" i "kruhu"
( Glagol-ing about "hlêbь" and "kruhь" )
Izvornik: Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju: Zbornik radova Međunarodnoga znanstvenoga skupa povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta, Krk, 5. i 6. listopada 2012. / Badurina Stipčević, Vesna ; Požar, Sandra: Velčić, Franjo (ur.). - Zagreb :
Skup: Hrvatsko glagoljaštvo u europskom okružju. Međunarodni znanstveni skup povodom 110. obljetnice Staroslavenske akademije i 60. obljetnice Staroslavenskoga instituta
Mjesto i datum: Krk, Hrvatska, 5. - 6. listopada 2012.
Ključne riječi: kruhь; hlêbь; hrvatskoglagoljski tekstovi; hrvatski crkvenoslavenski jezik
( kruhь; hlêbь; 'bread'; Croatian Glagolitic texts; Croatian Church Slavonic language )
Sažetak:
Leksemi "hlêbь" i "kruhь" sinonimski su par koji označuje osnovnu svakodnevnu prehrambenu namirnicu, ali i konkretne oblike te namirnice. Za razliku od "hlêba", koji je potvrđen u starocrkvenoslavenskom jeziku, "kruhь" je leksički kroatizam u korpusu hrvatskoglagoljskih tekstova crkvenoslavenskoga razdoblja. U radu se opisuju i raščlanjuju potvrđene sveze koje sadrže lekseme "kruhь" i "hlêbь". Ovi su leksemi, u svojoj denotaciji, najčešće potvrđeni u sintaktičkoj službi objekta uz glagole proizvodnje, posjedovanja, rukovanja i blagovanja dok se manjina primjera odnosi na imeničke sintagme sa sintaktičkom službom subjekta. Drukčije je u dijelu (pod)korpusa u kojem "hlêbь" i "kruhь" dolaze u konotacijskom pomaku. Taj je pomak ponajprije vezan za poimanje kruha kao simbola svekolikoga uzdržavanja i podržavanja života. U tome ga smislu zahvaća i kršćansko promišljanje i komuniciranje druge božanske osobe, Isusa Krista. Sakramentom Euharistije kruh se odnosi i na Tijelo Kristovo. Nije neočekivano da je srednjovjekovno izvorište hrvatskoglagoljskih tekstova, tj. duhovnost koja je i iznjedrila doktrinu o pretvorbi, potenciralo ovaj vid upotrebe leksema "hlêbь" i "kruhь".
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Projekt / tema: 090-0900998-0993
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Filologija
Upisao u CROSBI: Ana Kovačević (ana.kovacevic@stin.hr), 8. Sij. 2014. u 12:06 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4