crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 675669

Disertacija

Autor: Gašparević, Denis
Naslov: Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine
( The effect of fish samples storage on low temperatures on their weight characteristics )
Vrsta: diplomski rad
Fakultet: Sveučilišni centar za studije mora
Sveučilište: Sveučilište u Splitu
Mjesto: Split
Datum: 08.07.
Godina: 2013
Stranica: 60
Mentor: Tičina, Vjekoslav
Ključne riječi: ribarstvena istraživanja; čuvanje uzoraka; promjene mase; hlađenje; zamrzavanje
( fisheries research; samples storage; weight characteristics; refriferation; freezing )
Sažetak:
Tijekom ribarstvenih istraživanja obično se ispituje sastav populacija ciljanih vrsta. Međutim, svježe uzorke često nije moguće odmah analizirati već se čuvaju do analize u laboratoriju. Budući da tijekom čuvanja uzoraka dolazi do određenih promjena, ovim istraživanjem su ispitane promjene mase kod različitih vrsta riba kao što su srdela, inćun, šarun, lokarda, trlja od blata, batoglavac i komarča, a od glavonožaca lignja. Uzorkovanja su obavljena na području sjevernog i srednjeg dijela Jadrana, i to na otvorenom moru i u priobalnom dijelu. Glavnina uzoraka je prikupljena tijekom eho-monitoringa naselja sitne plave ribe (PELMON-MEDIAS 2011) na istraživačkom brodu „BIOS DVA“ korištenjem pelagične koće, dok je uzorak komarče prikupljen u Rogoznici udičarskim alatima. Masa uzoraka je mjerena na istraživačkom brodu odmah nakon ulova s točnošću od ±1 g. Uzorci različitih vrsta (približno 1 kg) su se nakon mjerenja odmah pohranjivali u hladnjaku (+5°C) i zamrzivaču (-19°C), a zatim se periodično mjerila njihova promjena mase. Rezultati ukazuju da u svim slučajevima čuvanja dolazi do gubitka mase uzoraka. Usporedbom rezultata čuvanja uzoraka hlađenjem i zamrzavanjem ustanovljeno je da čuvanjem uzoraka srdele, inćuna, lokarde, trlje od blata i batoglavca u zamrznutom stanju i njihovim naknadnim odmrzavanjem dolazi do manje promjene mase nego čuvanjem istih uzorka hlađenjem. Ispitivanjem čuvanja uzoraka ostalih vrsta zamrzavanjem ustanovljeno je smanjenje njihove mase. Kod svih zamrznutih uzoraka je u procesu odmrzavanja primijećen porast mase u odnosu na masu neposredno prije odmrzavanja. Temeljem dobivenih rezultata, u radu se iznose jednadžbe za procjenu gubitka mase uzoraka pojedinih vrsta u odnosu na način i vrijeme čuvanja uzoraka
Projekt / tema: 001-0013077-0532
Izvorni jezik: hrv
Znanstvena područja:
Biotehnologija
Upisao u CROSBI: Vjeko Tičina (ticina@izor.hr), 8. Sij. 2014. u 12:45 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4