Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine (CROSBI ID 383696)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gašparević, Denis Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine / Tičina, Vjekoslav (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2013

Podaci o odgovornosti

Gašparević, Denis

Tičina, Vjekoslav

hrvatski

Utjecaj čuvanja uzoraka riba na niskim temperaturama na njihove masene osobine

Tijekom ribarstvenih istraživanja obično se ispituje sastav populacija ciljanih vrsta. Međutim, svježe uzorke često nije moguće odmah analizirati već se čuvaju do analize u laboratoriju. Budući da tijekom čuvanja uzoraka dolazi do određenih promjena, ovim istraživanjem su ispitane promjene mase kod različitih vrsta riba kao što su srdela, inćun, šarun, lokarda, trlja od blata, batoglavac i komarča, a od glavonožaca lignja. Uzorkovanja su obavljena na području sjevernog i srednjeg dijela Jadrana, i to na otvorenom moru i u priobalnom dijelu. Glavnina uzoraka je prikupljena tijekom eho-monitoringa naselja sitne plave ribe (PELMON-MEDIAS 2011) na istraživačkom brodu „BIOS DVA“ korištenjem pelagične koće, dok je uzorak komarče prikupljen u Rogoznici udičarskim alatima. Masa uzoraka je mjerena na istraživačkom brodu odmah nakon ulova s točnošću od ±1 g. Uzorci različitih vrsta (približno 1 kg) su se nakon mjerenja odmah pohranjivali u hladnjaku (+5°C) i zamrzivaču (-19°C), a zatim se periodično mjerila njihova promjena mase. Rezultati ukazuju da u svim slučajevima čuvanja dolazi do gubitka mase uzoraka. Usporedbom rezultata čuvanja uzoraka hlađenjem i zamrzavanjem ustanovljeno je da čuvanjem uzoraka srdele, inćuna, lokarde, trlje od blata i batoglavca u zamrznutom stanju i njihovim naknadnim odmrzavanjem dolazi do manje promjene mase nego čuvanjem istih uzorka hlađenjem. Ispitivanjem čuvanja uzoraka ostalih vrsta zamrzavanjem ustanovljeno je smanjenje njihove mase. Kod svih zamrznutih uzoraka je u procesu odmrzavanja primijećen porast mase u odnosu na masu neposredno prije odmrzavanja. Temeljem dobivenih rezultata, u radu se iznose jednadžbe za procjenu gubitka mase uzoraka pojedinih vrsta u odnosu na način i vrijeme čuvanja uzoraka

ribarstvena istraživanja; čuvanje uzoraka; promjene mase; hlađenje; zamrzavanje

nije evidentirano

engleski

The effect of fish samples storage on low temperatures on their weight characteristics

nije evidentirano

fisheries research; samples storage; weight characteristics; refriferation; freezing

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

08.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biotehnologija