crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 676420

Časopis

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Ivanović, Danijela; Burušić, Josip
Naslov: Dimenzije psihološke dobrobiti hrvatskih studenata: spolne razlike i povezanost s osobinama ličnosti
( Dimensions of psychological well-being of Croatian students: gender differences and correlation with personality traits )
Izvornik: Napredak : časopis za pedagogijsku teoriju i praksu (1330-0059) 155 (2014); 29-46
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: psihološka dobrobit; Velepetori model osobina ličnosti; spolne razlike
( Psychological well-being; Big Five personality theory; gender differences )
Sažetak:
Psihološka dobrobit je višedimenzionalni konstrukt koji se sastoji od šest različitih aspekata ljudske aktualizacije. Svaka dimenzija predstavlja različite izazove s kojima se pojedinac susreće u procesu razvoja osobe odnosno odražavaju način na koji osoba percipira aspekte svojeg vlastitog funkcioniranja. U radu se, ispituje konstruktna valjanost Skale psihološke dobrobiti, spolne razlike u dimenzijama psihološke dobrobiti te odnos dimenzija psihološke dobrobiti i osobina ličnosti. Analizirani su rezultati 392 studenta sa Sveučilišta u Zagrebu dobiveni primjenom skale psihološke dobrobiti (Ryff, 1989) i Velepetorog modela osobina ličnosti (Goldberg, 1999). Faktorska analiza Skale psihološke dobrobiti rezultirala je skraćivanjem skale na verziju s 5 čestica po subskali čime se povećala konstruktna valjanost skale. Rezultati potvrđuju da su svih šest dimenzija (upravljanje okolinom, samoprihvaćanje, osobni rast, smisao života, pozitivni odnosi s drugima, autonomija) mjere jednog nadređenog konstrukta koji se naziva Psihološka dobrobit. Utvrđene su spolne razlike u dimenzijama eudemonističkog aspekta dobrobiti – osobnom rastu, pozitivnim odnosima s drugima i smislu života. Studentice, za razliku od studenata, ostvarile su veći osobni rast, izgradile pozitivnije i povjerljive odnose s drugim ljudima te imaju veći osjećaj svrhovitosti i smislenosti u životu. Dimenzije psihološke dobrobiti statistički značajno pozitivno koreliraju sa većinom dimenzija osobinama ličnosti. Najveće povezanosti ostvarene su između Emocionalne stabilnosti i upravljanja okolinom te sa samoprihvaćanjem, zatim slijedi povezanost između Ekstraverzije i pozitivnih odnosa i povezanost Savjesnosti sa smislom života.
Projekt / tema: 194-1941558-1527, 194-1941533-1518
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Google Scholar: Dimenzije psihološke dobrobiti hrvatskih studenata: spolne razlike i povezanost s osobinama ličnosti
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 8. Sij. 2014. u 22:56 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4