Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća (CROSBI ID 383914)

Ocjenski rad | specijalistički sveučilišni poslijediplomski rad

Šimović, Mirela Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća / Delaš, Frane (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Šimović, Mirela

Delaš, Frane

hrvatski

Utjecaj karvakrola i eugenola na odabrane plijesni, kontaminante voća

U suvremenoj prehrambenoj tehnologiji sve se više nastoji izbjeći dodatak sintetičkih kemijskih konzervanasa, zbog negativne percepcije potrošača. Sastojci eteričnih ulja ili eterična ulja mogu predstavljati potencijalno riješenje. Minimalno procesirane namirnice su obrađene tako da se, u najmanjoj mjeri gube nutritivno važni sastojci, uz istovremeno očuvanje dobre mikrobiološke sigurnosti. Cilj ovog rada bio je istražiti antifungalni učinak eugenola i karvakrola na odabrane vrste plijesni: Aspergillus carbonarius, Penicillium expansum i Penicillium roqueforti u in situ na ploškama lubenice i dinje, pri tri temperature čuvanja (15 °C, 20 °C i 25 °C). Karvakrol djeluje snažnije inhibitorno i fungicidno na odabrane vrste plijesni, pri čemu je najosjetljivija vrsta plijesni P. roqueforti. Primijećen je sinergistički učinak snižene temperature i viših koncentracija eugenola i karvakrola na linearni rast kolonije i postotak pljesnivih ploški istraživanih vrsta voća. U usporedbi lubenice i dinje, lubenice su supstrat na kojem istraživane vrste plijesni brže rastu.

eugenol; karvakrol; plijesni; antifungalni učinak; minimalno procesirano voće

nije evidentirano

engleski

Effects of carvacrol and eugenol on selected fruit contaminant fungi

nije evidentirano

eugenol; carvacrol; fungi; antifungal effect; minimally processed fruits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

120

19.12.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija