Analitičke metode u forenzici hrane (CROSBI ID 202100)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Butorac, Ana ; Marić, Mirela ; Badanjak Sabolović, Marija ; Hruškar, Mirjana ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bačun Družina ; Višnja
hrvatski
Analitičke metode u forenzici hrane
U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske, spektrometrijske i separacijske metode.
forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost
nije evidentirano
engleski
Analytical methods in food forensics
nije evidentirano
food forensics; analytical methods; autochthonous
nije evidentirano
Podaci o izdanju
8 (3-4)
2013.
90-101
objavljeno
1847-3423
1847-7461