crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 678121

Zbornik radova

Autori: Zajec, Vlasta
Naslov: Zavjetni spomenici Svetom Trojstvu na području sjeveroistočne Hrvatske i Vojvodine
( Holy Trinity Votive Monuments in Northeastern Croatia and Vojvodina )
Izvornik: Simpozij Problem spomenika: spomenik danas, Klanjec 23.-25. listopada 2013, knjiga sažetaka / Pejković, Božidar (ur.). - Zagreb : Muzeji Hrvatskog zagorja Galerija Antuna Augustinčića , 2013. 24-24.
Skup: Problem spomenika: spomenik danas
Mjesto i datum: Klanjec, Hrvatska, 23.-25.10.2013.
Ključne riječi: zavjetni spomenik Sv. Trojstvu; kužni pil; Habsburška Monarhija; Osijek; Požega; Sombor; Novi Sad; barok; zaštita spomenika
( Holy Trinity Votive Monument; Plague Column; Habsburg Monarchy; Osijek; Požega; Sombor; Novi Sad; Baroque; conservation )
Sažetak:
U radu se analiziraju povijesni i ideološki aspekti podizanja nekoliko kužnih pilova posvećenih Svetom Trojstvu, postavljenih tijekom 18. stoljeća na rubnom području Habsburške Monarhije, na današnjem teritoriju sjeveroistočne Hrvatske i Vojvodine, te njihove kasnije sudbine, s naglaskom na naravi i ritmu njihovih devastacija i obnova. U fokusu istraživanja su četiri monumentalno koncipirana kužna pila od kojih je najraniji podignut u Osijeku (1729.-1730.). Dvadesetak godina kasnije, 1749., sagrađen je pil u Požegi, a zavjetni spomenici u Vojvodini podignuti su u drugoj polovici stoljeća - somborski 1774., a novosadski 1781. godine. Podignuti kao zavjetni spomenici u zahvalu za spas od kužne pošasti, pilovi su i trijumfalistički izraz rekristijanizacije, ponovnog posvajanja područja koje se stoljeće i pol nalazilo pod vlašću Osmanlija, granica čijeg dominija se još uvijek nalazi vrlo blizu. Ti su sadržaji predočeni elokventnom uporabom barokne spomeničke retorike i isporučeni u monumentalnom formatu na velikim gradskim trgovima, mjestima snažna simboličkog potencijala, što je u vremenima radikalne promjene društvenog uređenja i afirmacije različitih ideoloških predznaka provociralo snažne reakcije. Nakon 1945. godine spomenici postaju predmetom devastacije i vandalizma, a oni u Somboru i Novom Sadu u potpunosti su srušeni. Devedesetih godina prošlog stoljeća, s novim političkim obratom i uspostavljanjem novih političkih paradigmi, percepcija značaja i važnosti tih spomenika još jednom se temeljito mijenja pri čemu kužni pilovi u Požegi i Osijeku doživljavaju opsežne restauratorske zahvate, dok se u Somboru i Novom Sadu bilježe inicijative za obnovom, odnosno rekonstrukcijom srušenih spomenika.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 020-0202685-2700
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Povijest umjetnosti
Upisao u CROSBI: Vlasta Zajec (vzajec@ipu.hr), 10. Sij. 2014. u 09:40 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4