crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 684310

Časopis

Autori: Sesar, Kristina; Šimić, Nataša; Sesar, Damir
Naslov: Izloženost spolnom zlostavljanju u djetinjstvu učenika trećih razreda srednjih škola sa područja zapadnohercegovačke županije.
( EXPOSURE TO SEXUAL ABUSE IN CHILDHOOD IN THIRD GRADE STUDENTS ATTENDING HIGH SCHOOLS IN WEST HERZEGOVINA CANTON )
Izvornik: Pedijatrija danas (1840-2968) 6 (2010), 2; 146-160
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: Spolno zlostavljanje; učestalost spolnog zlostavljanja; obilježja spolnog zlostavljanja
( Sexual abuse ▪ Frequency of sexual abuse; Sexual abuse characteristics )
Sažetak:
Cilj Utvrditi učestalost i obilježja spolnog zlostavljanja u djetinjstvu učenika srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije. Ispitanici i metode Anonimno retrospektivno istraživanje provedeno je na prigodnom uzorku od 458 učenika (oba spola) trećih razreda srednjih škola sa područja Zapadnohercegovačke županije. Izloženost spolnom zlostavljanju i obilježja spolnog zlostavljanja ispitana su pomoću Subskale spolnog zlostavljanja koja je dio Upitnika o zlostavljanju u djetinjstvu. Rezultati Spolnom zlostavljanju u djetinjstvu do četrnaeste godine života bilo je izloženo 13, 2% djevojaka i 24, 2% mladića. Zlostavljači su najčešće poznanici ili prijatelji, nepoznate osobe i članovi šire obitelji. Najveći rizik za izloženost spolnom zlostavljanju je starosna dob između 11 i 14 godina. Prijatelji su osobe kojima se ispitanici najčešće povjeravaju. Stid i strah su najčešći razlog zbog kojeg ispitanici ne traže pomoć ili se izbjegavaju povjeriti nekome. Da im je potrebna stručna pomoć zbog posljedica zlostavljanja procjenjuje 30% djevojaka i 3, 8% mladića. Zaključak Seksualne aktivnosti bez kontakta, te seksualne aktivnosti iznad ili ispod odjeće su najčešći oblici spolnog zlostavljanja. Zlostavljači su najčešće osobe suprotnog spola, poznanici ili prijatelji, nepoznate osobe i članovi šire obitelji. Djevojke se češće od mladića povjeravaju nekome ili traže pomoć. Prijatelji su osobe kojima mladići i djevojke najčešće povjeravaju svoja traumatska iskustva.
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
URL Internet adrese: http://paediatricstoday.com/index.php/pt/article/view/79
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Izloženost spolnom zlostavljanju u djetinjstvu učenika trećih razreda srednjih škola sa područja zapadnohercegovačke županije.
Upisao u CROSBI: Nataša Šimić (nasimic@unizd.hr), 15. Sij. 2014. u 22:32 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4