crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 684470

Časopis

Autori: Haramija, Predrag; Heršak, Emil; Njavro, Đuro
Naslov: Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci
( Food Production Possibilities – A Threats and the Requisite Steps )
Izvornik: Obnovljeni život : časopis za religioznu kulturu (0351-3947) 68 (2013), 3; 399-415
Vrsta rada: pregledni rad
Ključne riječi: stanovništvo; proizvodnja hrane; obradive površine; Malthusova teorija
( population; food production; arable land; Malthusian theory )
Sažetak:
stražujući mogućnosti proizvodnje hrane u svijetu i Republici Hrvatskoj, autori se usmjeruju na stanje temeljnoga resursa za proizvodnju hrane – obradiva tla. Dobivene podatke potom uspoređuju s demografskim pokazateljima. Dolazi se do spoznaje da će, iako je dosad proizvodnja hrane uspješno pratila porast stanovništva, ne promijeni li se ponašanje ljudi, u skoroj budućnosti glad postati sve raširenija. Naime, obradiva tla u svijetu sve je manje i bez značajnoga iskoraka znanosti te zaštite obradiva tla od devastacije, ne može se očekivati porast proizvodnje hrane. Najavljivano iscrpljivanje naftnih izvora (a nafta je temelj moderne poljoprivrede) također otežava situaciju. Neke od posljedica već su vidljive, poput porasta cijena hrane i fenomena grabeži za zemljom. Njima su najviše pogođeni najsiromašniji. To je sve važnije ekonomsko i etičko pitanje. U članku se autori osvrću i na teoriju T. R. Malthusa te završno pokušavaju ukazati na moralno ispravne odgovore
Izvorni jezik: hrv
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija),Ekonomija,Demografija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Mogućnosti proizvodnje hrane – prijeteći problemi i nužni koraci
Upisao u CROSBI: Emil Heršak (ehersak@ffzg.hr), 16. Sij. 2014. u 18:35 sati



Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4