crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 689493

Zbornik radova

Autori: Ferić, Ivana
Naslov: Izazovi i mogućnosti razvoja prekograničnih projekata između Hrvatske i Srbije usmjerenih ka ruralnom razvoju i razvoju turizma u programskom razdoblju 2014.-2020.
( The Challenges and Possibilities of Croatia-Serbia Cross-Border Projects Directed at Rural Development and Development of Tourism in the Programming Period 2014-2020 )
Izvornik:
Skup: Završna konferencija projekta „Support for networking and twinning at European level - SNET.EU“
Mjesto i datum: Osijek, Hrvatska, 21.02.2014.
Ključne riječi: Europska teritorijalna suradnja; prekogranična suradnja; ruralni razvoj; ruralni turizam
( European Territorial Co-operation; Cross-border Co-operation; Rural Development; Rural Tourism )
Sažetak:
Izrada kvalitetnih i sveobuhvatnih programskih dokumenata jedan je od ključnih elemenata za učinkovito korištenje sredstava Europske unije, koji će biti dodijeljeni Republici Hrvatskoj. Dostupna sredstva iz Kohezijskog fonda i strukturnih fondova koja će biti na raspolaganju Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju Europske unije od 2014. do 2020. godine iznose oko 8 milijardi eura. Od izuzetne je važnosti da se programski dokumenti izrađuju po principu partnerstva te da se u ovaj proces uključe sve relevantne institucije kako bi se obuhvatile i identificirale potrebe i razvojni prioriteti Republike Hrvatske. Europska teritorijalna suradnja, kao drugi cilj kohezijske politike za razdoblje 2014.-2020., odnosi se na stvaranje podloge za razvoj koordinirane, sustavne i strateški usmjerene suradnje na lokalnoj, regionalnoj i središnjoj državnoj razini s partnerima iz susjednih zemalja i ostalih regija Europske unije. Time bi se kroz zajednički pristup na odgovarajućoj administrativno-teritorijalnoj razini smanjio negativan utjecaj granica i promovirala društveno-gospodarska kohezija. Republika Hrvatska će u novom razdoblju moći punopravno sudjelovati u sva tri dijela europske teritorijalne suradnje: (1) Prekograničnoj suradnji ; (2) Transnacionalnoj suradnji ; (3) Međuregionalnoj suradnji. Kroz jačanje prekogranične suradnje u pograničnim područjima pridonosi se sveukupnom razvoju teritorijalne suradnje, povećanju međunarodne konkurentnosti hrvatskih pograničnih regija, smanjenju društvene i gospodarske nejednakosti među hrvatskim regijama i ujednačavanju njihova razvoja. Primjerice, IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014.-2020. nastavak je suradnje dviju država, odnosno pograničnih regija iz prethodnog programskog razdoblja, osnaživanja postojećih i izgradnje novih partnerstva, nadogradnje postignutih rezultata i daljnje razmjene iskustava između dviju država sudionica programa. Proces izrade novog programa te uspostave sustava za njegovo upravljanje započeo je u 2013. godini i nastavit će se do 2014., nakon čega započinje provedba programa i korištenje alociranih sredstava. U ovome će izlaganju biti predstavljen trenutni europski kontekst te naglašeni izazovi i uloga lokalnih i regionalnih vlasti u kreiranju sinergije s organizacijama civilnog društva u poticanju ruralnog razvoja i razvoja turizma u skladu s EU politikama. Prikazani će biti različiti politički, gospodarski i socijalni programi i inicijative koji doprinose ruralnom razvoju i potiču gospodarski rast, a potencijalno su primjenjivi na prekogranično područje Hrvatska-Srbija, uz primjere dobre prakse istih u regiji.
Vrsta sudjelovanja: Pozvano
Vrsta prezentacije u zborniku: PP prezentacija
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Projekt / tema: 194-1941558-1523
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Ivana Ferić (ivana@pilar.hr), 26. Vel. 2014. u 12:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4