crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 689496

Zbornik radova

Autori: Bobić, Tina; Vučković, Goran; Baban, Mirjana; Mijić, Pero
Naslov: Način mjerenja mikroklimatskih parametara na mliječnim farmama
( The way of measurements of the microclimate conditions on dairy farms )
Izvornik: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, 16. – 21. Veljače 2014., Dubrovnik, Hrvatska, Valamar Lacroma, Zbornik sažetaka / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.). - Osijek : Poljoprivredni fakultet u Osijeku , 2014. 165-166 (ISBN: 978-953-7871-23-9).
Skup: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, 16. – 21. Veljače 2014., Dubrovnik, Hrvatska.
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 16-21.02.2014.
Ključne riječi: mikroklima; mjerenje; mliječne farme
( microclimates; measurements; dairy farms )
Sažetak:
Kako bi se postigli bolji proizvodni rezultati u suvremenoj govedarskoj proizvodnji, moraju se osigurati optimalni uvjeti za životinje. Ključnu ulogu u tome ima staja i mikroklimatski uvjeti koji vladaju u njoj. Prilikom procjene mikroklime u staji potrebno je uzeti u obzir različite aspekte, kao što su:pasmina, dob, proizvodnja, način držanja, te samo trajanje i intenzitet djelovanja određenog čimbenika mikroklime u staji. Najvažniji parametri mikroklime u staji su: temperatura zraka u staji i površinska temperatura pojedinih dijelova staje, relativna vlaga zraka u staji, brzina strujanja zraka, osvijetljenost i koncentracija štetnih plinova. Mjerenje mikroklime u staji se obavlja u području u kojem se životinje zadržavaju. Prilikom mjerenja važno je uzeti u obzir godišnju dob, vrijeme mjerenja, vremenske prilike i položaj mjerne točke u staji, jer sve to ima utjecaj na dobivene rezultate. Za mjerenje temperature i vlage zraka koriste se naprava „Data Logger PCE-HT71“, a za štetne plinove (CO2, NH3, H2S) koriste se mjerni uređaji poput: mjerača gasa „IAQ7515“ i „Gasman“. Za mjerenje jačine strujanja zraka i osvjetljenja koristi se mjerač brzine strujanja zraka „PCE-007“ i mjerač jačine svjetlosti „PCE-174“. „Data Logger PCE-HT71“ mjeri temperature zraka i vlažnost, te sprema podatke u svoju memoriju. Mjerni uređaji moraju biti postavljeni u sredini staje gdje krave borave, i to na visini od 2 do 2, 5 metra (izvan dosega životinja). Uređaj stoji u staji cijelo vrijeme ispitivanja, te bilježi vrijednosti temperature i vlage zraka u određenim razmacima (svakih 2, 4, 6 ili više sati). Pri svakom posjetu farmi, snimljeni podatci se prenose sa uređaja na prijenosno računalo. Koncentracije štetnih plinova i količina osvjetljenja mjere se u visini glave životinje, i to na 13 mjernih točaka (12 u staji i jedna izvan staje). Razmak između točaka mora biti jednak, a njihova udaljenost od zida mora biti dva metra. Podatci snimljeni na uređajima mogu se prebaciti u računalo za daljnju obradu. U usporedbi s trenutnim mjerenjima, kontinuirana mjerenja nam omogućuju realniji prikaz klime u staji, jer se mjerenje obavlja kroz duži vremenski period. Međutim, nedostatak kontinuiranog mjerenja je u tome, što se uređaji moraju postaviti neposredno iznad zone u kojoj životinje borave, zbog zaštite uređaja od oštećenja. Prilikom određivanja mikroklime u staji u obzir se uzimaju i mikroklimatski uvjeti izvan staje. Zbog toga bi bilo potrebno izvan staje izmjeriti temperaturu zraka, relativnu vlagu zraka, brzina strujanja zraka i smjer kretanja vjetra.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Poljoprivreda (agronomija)
Upisao u CROSBI: Pero Mijić (pmijic@pfos.hr), 26. Vel. 2014. u 13:17 sati
Napomene:
Ovaj rad je dio rezultata istraživanja VIP projekta financiran od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske pod nazivom "Mikroklimatski utjecaji na količinu i sastav mlijeka krava".Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4