Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU (CROSBI ID 609597)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šubarić, Drago ; Komes, Draženka ; Nedić, Ilija ; Babić, Jurislav Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja Istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.). Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 34-35

Podaci o odgovornosti

Šubarić, Drago ; Komes, Draženka ; Nedić, Ilija ; Babić, Jurislav

hrvatski

Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU

Tradicija proizvodnje šećera u Republici Hrvatskoj duga je više od 100 godina i danas je najprofitabilnija poljoprivredno-prehrambena proizvodnja, a šećer glavni izvozni proizvod u ukupnom izvozu hrane. Dnevni kapacitet prerade tri hrvatske šećerane iznosi oko 20.400 t šećerne repe, a za kampanju od 100 dana sirovinu je potrebno osigurati i sa susjednih tržišta. Proizvodnja šećera po hektaru u RH u proizvodnoj godini 2011/12. iznosila je 8, 73 t, što je bitno niže od prosjeka EU (11, 6 t/ha). Danas je proizvodnja šećera suočena s brojnim izazovima diljem svijeta, posebno u Europskoj uniji. Promjene na tržištu ratarskih proizvoda i nafte, klimatske promjene te promjene cijene šećera glavni su čimbenici koji općenito utječu na poslovanje industrije šećera. Tržište šećera u EU predmet je stroge regulacije od 1968. godine, kada su prvi put uvedene proizvodne kvote za šećer. Danas proizvodna kvota u EU za šećer proizveden od šećerne repe iznosi 13.336.741 t, dok je istodobno potrošmnja šećera procijenjena na 18.500.000 t. Republika Hrvatska i susjedne zemlje imaju velike poljoprivredne površine pogodne za uzgoj šećerne repe (više od milijun hektara), a uslijed smanjenih kvota stvaraju se preduvjeti za izbor proizvođača koji ostvaruju bolje proizvodne rezultate, odnosno one koji su fizički bliži (udio transporta u cijeni i do 10%). Postojeći sustav proizvodnih kvota i zadnja reforma tržišta šećera iz 2006. godine, koja je rezultirala smanjenjem proizvodne kvote na razini EU i zatvaranjem brojnih tvornica šećera, rezultirali su nedostatnom pokrivenošću proizvodnje, tako da u okruženju RH proizvodna kvota za šećer proizveden od šećerne repe ne pokriva 2, 4 milijuna t postojeće potrošnje šećera. U pravo bi to mogla biti prednost domaćih šećerana i njihova prilika da uz povećanje produktivnosti proizvodnje na razinu najkvalitetnijih šećerana u EU dio proizvodnje kao i do sada plasiraju na tržište EU.

šećer; proizvodnja i potrošnja; proizvodne kvote

nije evidentirano

engleski

Sugary industry development in Croatia after joining EU

nije evidentirano

sugar; production and consumption; production quota

nije evidentirano

Podaci o prilogu

34-35.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja Istočne Hrvatske. Sažeci

Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor

Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

978-953-154-195-4

Podaci o skupu

Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske

predavanje

14.06.2013-15.06.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija