Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU (CROSBI ID 609597)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Šubarić, Drago ; Komes, Draženka ; Nedić, Ilija ; Babić, Jurislav
hrvatski
Razvoj industrije šećera u RH nakon ulaska u EU
Tradicija proizvodnje šećera u Republici Hrvatskoj duga je više od 100 godina i danas je najprofitabilnija poljoprivredno-prehrambena proizvodnja, a šećer glavni izvozni proizvod u ukupnom izvozu hrane. Dnevni kapacitet prerade tri hrvatske šećerane iznosi oko 20.400 t šećerne repe, a za kampanju od 100 dana sirovinu je potrebno osigurati i sa susjednih tržišta. Proizvodnja šećera po hektaru u RH u proizvodnoj godini 2011/12. iznosila je 8, 73 t, što je bitno niže od prosjeka EU (11, 6 t/ha). Danas je proizvodnja šećera suočena s brojnim izazovima diljem svijeta, posebno u Europskoj uniji. Promjene na tržištu ratarskih proizvoda i nafte, klimatske promjene te promjene cijene šećera glavni su čimbenici koji općenito utječu na poslovanje industrije šećera. Tržište šećera u EU predmet je stroge regulacije od 1968. godine, kada su prvi put uvedene proizvodne kvote za šećer. Danas proizvodna kvota u EU za šećer proizveden od šećerne repe iznosi 13.336.741 t, dok je istodobno potrošmnja šećera procijenjena na 18.500.000 t. Republika Hrvatska i susjedne zemlje imaju velike poljoprivredne površine pogodne za uzgoj šećerne repe (više od milijun hektara), a uslijed smanjenih kvota stvaraju se preduvjeti za izbor proizvođača koji ostvaruju bolje proizvodne rezultate, odnosno one koji su fizički bliži (udio transporta u cijeni i do 10%). Postojeći sustav proizvodnih kvota i zadnja reforma tržišta šećera iz 2006. godine, koja je rezultirala smanjenjem proizvodne kvote na razini EU i zatvaranjem brojnih tvornica šećera, rezultirali su nedostatnom pokrivenošću proizvodnje, tako da u okruženju RH proizvodna kvota za šećer proizveden od šećerne repe ne pokriva 2, 4 milijuna t postojeće potrošnje šećera. U pravo bi to mogla biti prednost domaćih šećerana i njihova prilika da uz povećanje produktivnosti proizvodnje na razinu najkvalitetnijih šećerana u EU dio proizvodnje kao i do sada plasiraju na tržište EU.
šećer; proizvodnja i potrošnja; proizvodne kvote
nije evidentirano
engleski
Sugary industry development in Croatia after joining EU
nije evidentirano
sugar; production and consumption; production quota
nije evidentirano
Podaci o prilogu
34-35.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja Istočne Hrvatske. Sažeci
Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor
Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
978-953-154-195-4
Podaci o skupu
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
predavanje
14.06.2013-15.06.2013
Osijek, Hrvatska