crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 692924

Časopis

Autori: Šram, Zlatko
Naslov: Socijalni konzervativizam i stranačke preferencije: slučaj Srbije
( Social conservatism and party preferences: the case of Serbia )
Izvornik: Politička misao (0032-3241) 44 (2007), 4; 117-132
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: konzervativizam; autoritarnost; antieuropski sentiment; tradicionalizam; stranačke preferencije; politička kultura; sociostrukturalne varijable; Srbija
( conservatism; authoritarianism; anti-European sentiment; traditionalism; party preferences; political culture; sociostructural variables; Serbia )
Sažetak:
U ovom smo istraživanju nastojali utvrditi distribuciju socijalnoga konzervativizma u srbijanskoj populaciji te povezanost njegovih latentnih dimenzija sa sociodemografskim karakteristikama i stranačkim preferencijama. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 1.172 punoljetna građanina na teritoriju Republike Srbije (izvan Kosova i Metohije). Veličina unutarnje pouzdanosti mjere socijalnoga konzervativizma izražena koeficijentom Cronbachove alfe (0, 89) dopuštala je njezinu standardizaciju. Visoki stupanj socijalnoga konzervativizma prisutan je kod jedne trećina ispitanika. Faktorskom analizom izdvojeno je pet latentnih dimenzije kojima je objašnjeno 67, 59% varijance. To su: (1) autoritarnost, (2) antieuropski sentiment, (3) kolektivizam, (4) tradicionalizam, i (5) patrijarhalni sindrom. Utvrđene su statistički značajne ali niske pozitivne korelacije između dobi i obrazovanja i dimenzija socijalnoga konzervativizma. Rezultati kanoničke diskriminacijske analize pokazali su kako je utjecaj dimenzija socijalnoga konzervativizma značajan i kako se njima može objasniti otprilike 41% ukupne varijance stranačkih preferencija. Diskriminacijske funkcije derivirane na temelju stranačkih preferencija upućuju na to da u srbijanskom biračkom tijelu postoje tri latentne političke opcije. Prva opcija je radikalno-konzervativna i za nju je karakterističan antieuropski sentiment i autoritarne tendencije. Druga je demokratsko-liberalna i čini suprotni pol prvoj opciji. Treća je tradicionalistička opcija koja je proeuropski orijentirana.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Emerging Sources Citation Index (ESCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Politologija,Sociologija,Psihologija
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: Socijalni konzervativizam i stranačke preferencije: slučaj Srbije
Upisao u CROSBI: Zlatko Šram (zsram@imin.hr), 2. Tra. 2014. u 12:17 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4