crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 693137

Zbornik radova

Autori: Ružić, Valentina; Matešić, Krunoslav, ml.
Naslov: Predstavljanje Beckovih inventara za djecu i adolescente (BYI-II)
( Presentation of Beck Youth Inventory for Children and Adolescents (BYI-II) )
Izvornik: Zbornik radova II. znanstveno-stručnog skupa «Nasilje nad djecom i među djecom» održanog u Osijeku 2008. godine / Kolesarić, V., Metzing, A., Duran, M., Klobučar, J., Šincek, D., Tomašić, J. (ur.). - Osijek : Filozofski fakultet u Osijeku , 2008. 241-245 (ISBN: 978-953-314-024-7).
Skup: 2. znanstveno-stručni skup «Nasilje nad djecom i među djecom»
Mjesto i datum: Osijek, 27.-29.11.2008.
Ključne riječi: anksioznost; depresivnost; ljutnja; ometajuće ponašanje; samopoimanje
( anxiety; depression; anger; disruptive behavior; sel )
Sažetak:
Razvoj Beckovih inventara za djecu i adolescente, 2. izdanje (Beck Youth Inventories - Second Edition For Children and Adolescents, BYI-II ; Beck, Beck, Jolly i Steer, 2005) bio je potaknut problemima koji se pojavljuju kod djece i adolescenata, te potrebom za brzom procjenom neugode koju oni doživljavaju. Cjelokupni inventar sastavljen je od pet dijelova: Beckova inventara depresije za mlade (Beck Depression Inventory for Youth, BDI-Y), Beckova inventara anksioznosti za mlade (Beck Anxiety Inventory for Youth, BAI-Y), Beckova inventara ljutnje za mlade (Beck Anger Inventory for Youth, BANI-Y), Beckova inventara ometajućeg ponašanja mladih (Beck Disruptive Behavior Inventory for Youth, BDBI-Y) i Beckova inventara samopoimanja mladih (Beck Self-Concept Inventory for Youth, BSCI-Y). Njima se zahvaća dječji doživljaj depresije, anksioznosti, ljutnje, ometajućeg ponašanja i samopoimanja. Pojedini inventar sadrži 20 tvrdnji o mislima, osjećajima ili ponašanjima povezanim s emocionalnim i socijalnim oštećenjima djece i adolescenata. Primjena pojedinog inventara traje pet do deset minuta, a mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji. Namijenjeni su djeci i adolescentima u dobi od 7 do 18 godina, a za njihovo ispunjavanje potrebna je vještina čitanja primjerena drugom razredu osnovne škole. Inventare je lako razumjeti, a zadatak djece je da procijene koliko često određena tvrdnja vrijedi za njih. BYI-II omogućava laku primjenu i brzu procjenu određenih problema djece i adolescenata. U tijeku je hrvatska standardizacija cjelokupnog inventara na oko 800 djece iz nekliničke i 300 djece iz kliničke populacije, iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Prikazani su detaljniji podaci o ljestvicama, teorijska osnovica inventara, ranija istraživanja vezana uz područja koja ispituje svaki od njih, te postupak hrvatske standardizacije.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valentina Ružić (valentina.ruzic@zg.t-com.hr), 4. Tra. 2014. u 01:09 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4