crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 693241

Zbornik radova

Autori: Ružić, Valentina
Naslov: Hrvatska standardizacija Big Five upitnika za djecu (BFQ-C)
Izvornik: 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa, Program i sažeci priopćenja / Kolesarić, Vladimir (ur.). - Osijek : Društvo psihologa Osijek , 2011. 65 (ISBN: 978-953-95216-1-3).
Skup: 19. godišnja konferencija hrvatskih psihologa "Vrijeme sličnosti i razlika - izazov pihologiji i psiholozima"
Mjesto i datum: Osijek, 12.-15.10.2011.
Ključne riječi: BFQ-C; ličnost; djeca
Sažetak:
Big Five upitnik za djecu (Big Five Questionnaire – Children, BFQ-C ; Barbaranelli, Caprara, Rabasca) namijenjen je za ispitivanje pet osobina ličnosti u skladu s modelom velikih pet. Model velikih pet je vrlo popularan i široko korišten u području psihologije ličnosti, te u organizacijskoj psihologiji, psihologiji rada, psihologiji obrazovanja, bihevioralnoj medicini i kliničkoj psihologiji. Koristi se kod djece u dobi od 8 do 14 godina. Osobine koje upitnik ispituje su energija, ugodnost, savjesnost, emocionalna nestabilnost (suprotan pol od emocionalne stabilnosti koju mjeri BFQ upitnik za odrasle) i mentalna otvorenost. U odnosu na Big Five upitnik za odrasle, BFQ-C ima manji broj tvrdnji i uzima u obzir samo temeljne dimenzije ličnosti, ne i pod-dimenzije. Dimenzije ličnosti koje se procjenjuju razumljive su i dobro opisane, te omogućuju jednostavan i cjelovit opis ličnosti. Upotreba ovog upitnika u školskom okruženju može biti od izuzetne pomoći u provođenju procjene učenika, a omogućuje i praćenje pojedinaca tijekom vremena. U kliničkom području može pomoći u prepoznavanju slabosti i jakih strana pojedinaca koji traže pomoć. Cilj istraživanja je bio standardizirati Big Five upitnik za djecu, oblik za samoprocjenu, za hrvatsku populaciju. U istraživanju su sudjelovala djeca od 2. do 8. razreda osnovnih škola iz različitih dijelova Republike Hrvatske. Ukupno je ispitano 825 djece (399 dječaka i 426 djevojčica) u dobi od 8 do 14 godina. Sudionici su podijeljeni u 2 dobne skupine (8-10 i 11-14 godina), po uzoru na originalnu standardizaciju, te prema spolu, a za sve skupine izračunati su osnovni deskriptivni statistički pokazatelji i norme u T-vrijednostima. Razmotrene su i razlike u rezultatima hrvatske standardizacije u odnosu na originalnu, talijansku.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: ENG
Kategorija: Ostalo
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Valentina Ružić (valentina.ruzic@zg.t-com.hr), 5. Tra. 2014. u 01:14 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4