crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 697168

Zbornik radova

Autori: Gregurović, Snježana; Župarić-Iljić, Drago
Naslov: Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj - Opći rezultati
( The Migrant Integration Policy Index (MIPEX) in Croatia - General findings )
Izvornik:
Skup: VI. Forum Instituta za migracije i narodnosti "Indeks razvijenosti politika integracije migranata (MIPEX) u Hrvatskoj"
Mjesto i datum: Zagreb, 15.4.2014.
Ključne riječi: integracija; mobilnost na tržištu rada; spajanje obitelji; obrazovanje; politička participacija; stalni boravak; pristup državljanstvu; antidiskriminacija
( integration; labour market mobility; family reunion; education; political participation; long-term residence; access to nationality; anti-discrimination )
Sažetak:
Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika. Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika.Nakon migracija izbjeglica i raseljenih osoba uzrokovanih ratom i raspadom SFRJ, u posljednja dva desetljeća migracije u Hrvatskoj imaju regionalno obilježje, a većina je imigranata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova. Zbog gospodarske krize broj stranih radnika znatno se smanjio, posebno u građevinarstvu i brodogradnji, gospodarskim granama koje su tradicionalno zapošljavale najviše stranih radnika.S ukupnom ocjenom 42/100 imigranti u Hrvatskoj suočit će se s tek polovično povoljnim integracijskim politikama, a to Hrvatsku s obzirom na rezultat MIPEX-a smješta pored balkanskih “novih” imigracijskih zemalja: Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Integraciju u Hrvatskoj najviše promiču europski zakoni koje je Hrvatska usvojila pridruživanjem Europskoj uniji. No unatoč tomu provedba zakona Europske unije može biti narušena diskrecijskim postupcima vlasti, što je problem i srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja. Mnogo je toga imigrantima u Hrvatskoj uskraćeno, a od temeljnih mogućnosti valja izdvojiti ciljane državne potpore za pronalaženja posla, unapređenje obrazovanja školske djece i političku participaciju. Djeca imigranata, iako rođena u zemlji, ne ispunjavaju uvjete za stjecanje državljanstva rođenjem, a dvojno državljanstvo nije dopušteno, što se suprotstavlja trendu većine zemalja u kojima je provođeno istraživanje MIPEX.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: PP prezentacija
Vrsta recenzije: Međunarodna recenzija
Izvorni jezik: hrv
Kategorija: Stručni
Znanstvena područja:
Ekonomija,Pravo,Sociologija
Upisao u CROSBI: Drago Župarić-Iljić (dzuparic@ffzg.hr:dzuparic@gmail.com), 16. Svi. 2014. u 19:02 sati
Napomene:
Projekt je financiran i proveden uz podršku Migration Policy Group, Bruxelles i Grupe 484, Beograd.Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4