Hrvatska znanstvena bibliografija (CROSBI)Pregled bibliografske jedinice broj: 69870

Zbornik radova

Autori: Lučanin, Damir
Naslov: Psihosocijalni čimbenici te duljina i kvaliteta života u starosti i njihov utjecaj na planiranje skrbi o starijima
( Psychosocial factors, length and quality of life and their influence on the care planning for elderly people )
Izvornik: Strategije razvoja skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj / Pokrajčić, Marijan ; Havelka, Mladen ; Balaband, Ana ; Bužan Vesna (ur.). - Zagreb : Vlada Republike Hrvatske , 1999. 153-158.
Skup: Konferencija: Strategije razvoja skrbi za starije osobe u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum: Dubrovnik, Hrvatska, 22-24.09.1999.
Ključne riječi: kvaliteta života; psihosocijalni čimbenici; stari ljudi
( quality of life; psychosocial factors; aged )
Sažetak:
Posljednjih desetak godina primijećena je važnost populacijskih promjena u duljini životnoga vijeka. Promjene u duljini života utječu na udio broja starijih osoba u ukupnoj populaciji, ali i na strukturu populacije starijih osoba kao odvojene cjeline. Rezultat toga je starenje populacije i povećanja broja osoba starijih od 80 godina. Te promjene nameću potrebu novih pristupa u planiranju skrbi o starijim osobama, radi osiguranja odgovarajućih sadržaja i opsega te poboljšanja kvalitete života. Na duljinu života utječu unutarnji biološki i vanjski okolinski, ali i psihološki čimbenici. Iako u najvažnije čimbenike od utjecaja na duljinu života svakako treba ubrojiti zdravstvene probleme, za duljinu života važan je i subjektivan doživljaj zdravlja. Taku su osobe koje vlastito zdravlje procjenjuju kao lošije izložene većem riziku smrti nego one koje svoje zdravlje procjenjuju kao bolje. Posljedice tih nalaza upozoruju na potrebu sveobuhvatne brige o starijim osobama, vodeći pritom računa o zdravstvenim, higijenskim i materijalnim, ali i socijalnim i psihološkim uvjetima u kojima starije osobe trebaju živjeti. Odgovarajuća skrb o starijim osobama treba osigurati zadovoljavajuću kvalitetu života u svim aspektima, jer se tako pridonosi borbi za dulji i kvalitetniji život.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Cjeloviti rad (više od 1500 riječi)
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 217001
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija