crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 699828

Zbornik radova

Autori: Petrak, O.; Bartolac, A.
Naslov: Hexaco model ličnosti i akademski integritet studenata
( Hexaco Personality Model and Academic Integrity of Students )
Izvornik: XIX. Dani psihologije u Zadru / Slišković, A. (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju, Sveučilišta u Zadru , 2014. 143-143 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: XIX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zagreb, Hrvatska, 29.-31.05.2014.
Ključne riječi: HEXACO; ličnost; akademsko poštenje; studenti
( HEXACO; personality; academic integrity; students )
Sažetak:
HEXACO model ličnosti uključuje šest dimenzija (poštenje-skromnost, emocionalnost, ugodnost, ekstraverzija, otvorenost ka iskustvu i savjesnost), potvrđenih i na hrvatskim uzorcima sudionika. S obzirom da dosadašnja istraživanja nisu utvrdila povezanost nepoštenog ponašanja studenata u akademskom okružju i strukture ličnosti, poglavito zbog velike zastupljenosti takvog ponašanja, u ovom istraživanju taj je odnos provjeren pomoću spomenutog modela. Hipoteza istraživanja išla je u smjeru povezanosti varijabli akademske čestitosti i nove dimenzije ličnosti sadržane u HEXACO modelu: poštenje-skromnost. U tu svrhu ispitana su 254 studenta na zdravstvenim veleučilišnim studijima u Zagrebu. Prosječna dob studenata je 23 godine (19-47), od čega su 73% studentice. Primijenjen je upitnik ličnosti HEXACO-60, Skala varanja u akademskim uvjetima (subskale ponašanje i prihvatljivost ponašanja), i Skala razloga (ne)varanja (subskale razlozi za nevaranje i razlozi za varanje). Prosječne vrijednosti na dimenzijama HEXACO upitnika uglavnom se poklapaju s vrijednostima dobivenim na hrvatskoj studentskoj populaciji, a kreću se u rasponu od 2.98 (ugodnost) do 3.5 (savjesnost). Na dimenzijama poštenje-skromnost i emocionalnost studentice postižu značajno veće rezultate, dok su nepošteno ponašanje i prihvatljivost istog kod njih manje zastupljeni. Provedenom regresijskom analizom potvrđena je pretpostavka o značajnoj negativnoj povezanosti dimenzije poštenje-skromnost s kriterijem nepoštenog ponašanja u akademskim uvjetima. Osim te dimenzije, značajnim prediktorima pokazali su se dimenzija savjesnost, te dob sudionika. Značajne negativne umjerene korelacije utvrđene su između razloga za varanje i dimenzija poštenje-skromnost, te otvorenost. Istraživanje potvrđuje korisnost pojedinih dimenzija HEXACO modela u predikciji nepoštenog akademskog ponašanja studenata.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Nema recenziju
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Sociologija,Psihologija,Pedagogija
Upisao u CROSBI: Andreja Bartolac (andreja.bartolac@zvu.hr), 3. Lip. 2014. u 14:53 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4