crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 700739

Zbornik radova

Autori: Brajša-Žganec, Andreja; Kaliterna Lipovčan, Ljiljana; Ivanović, Danijela
Naslov: Povezanost strategija regulacije emocija i subjektivne dobrobiti
( The relationship between affect regulation strategies and wellbeing )
Izvornik: XIX. Dani psihologije u Zadru/ 19th psychology days in Zadar - sažeci priopćenja / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zagrebu , 2014. 80-80 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: XIX. Dani psihologije u Zadru/ 19th psychology days in Zadar
Mjesto i datum: Zadar, 29.05.-31.05. 2014.
Ključne riječi: sreća; Indeks osobne dobrobiti; strategije regulacije emocija
( happiness; personal wellbeing index; affect regulation strategies )
Sažetak:
U svakodnevnom životu ljudi se koriste različitim strategijama i ponašanjima kako bi regulirali svoja emocionalna stanja što može utjecati na njihovu subjektivnu dobrobit. Cilj istraživanja bio je provjeriti postoje li razlike u korištenju pojedinih strategija regulacije emocija između žena i muškaraca te utvrditi povezanost tih strategija sa srećom i životnim zadovoljstvom. U istraživanju su sudjelovali studenti (N=285) koji su procijenili svoje zadovoljstvo životom (Indeks osobne dobrobiti ; International Wellbeing Group, 2013) i sreću (Huppert et al., 2009) te čestinu ponašanja koju koriste kako bi promijenili ili poboljšali negativno raspoloženje. Primijenjen je skraćeni oblik Skale strategije regulacije emocija MARS (Larsen i Prizmić, 2004) gdje su strategije emocionalne regulacije definirane prema teoriji Parkinsa i Totterdella (1999) kao: bihevioralna, kognitivna, situacijska, afektivna, pasivna i strategija izbjegavanja. Ispitani studenti često koriste bihevioralnu, situacijsku i kognitivnu strategiju, a rijetko pasivnu. Žene češće nego muškarci koriste afektivnu strategiju i strategiju izbjegavanja. Različite strategije regulacije emocija međusobno su statistički značajno povezane, osim pasivne i afektivne strategije. Bihevioralna, situacijska, kognitivna i afektivna strategija regulacije emocija pozitivno su povezane sa srećom i zadovoljstvom životom, dok su pasivna i strategija izbjegavanja negativno povezane sa životnim zadovoljstvom, a sa srećom nisu povezane. Uz kontrolu sociodemografskih karakteristika (dob, spol, socio-ekonomski status) sreću i zadovoljstvo životom najbolje predviđaju bihevioralna i situacijska strategija. Obje ove strategije uključuju aktivno odvlačenje pažnje od negativnih raspoloženja, bilo da se radi o izlascima (bihevioralna strategija) ili rješavanju problema koji je izazvao negativno raspoloženje (situacijska) te se može zaključiti da je za subjektivnu dobrobit važno biti aktivan u regulaciji emocionalnih stanja.
Vrsta sudjelovanja: Predavanje
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Andreja Brajša-Žganec (Andreja.Brajsa.Zganec@pilar.hr), 10. Lip. 2014. u 00:22 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4