crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 701678

Zbornik radova

Autori: Kukić, Miljana; Vulić-Prtorić, Anita
Naslov: Razlike među adolescentima obzirom na stupanj uhranjenosti
( Differences among adolescents given the level of nutrition )
Izvornik: XIX. Dani psihologije u Zadru: Sažetci priopćenja / Slišković, Ana (ur.). - Zadar : Sveučilište u Zadru, Odjel za psihologiju , 2014. 204-204 (ISBN: 978-953-331-054-1).
Skup: XIX. Dani psihologije u Zadru
Mjesto i datum: Zadar, Hrvatska, 29-31.05.2014.
Ključne riječi: Pretilost; samopoštovanje; zadovoljstvo izgledom; depresivnost; usamljenost
( Obesity; self-esteem; body image satisfaction; depression; loneliness )
Sažetak:
Prekomjerno teški i pretili adolescenti često su zbog svoje tjelesne težine stigmatizirani te zadirkivani ili zlostavljani, socijalno izolirani i mete ogovaranja i laži. Ujedno, putem medija stalno dobivaju poruke o društveno poželjnom tjelesnom izgledu, od kojeg oni značajno odstupaju. Sve to može dovesti do brojnih posljedica u njihovom funkcioniranju. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razlikuju li se prekomjerno teški i pretili adolescenti i adolescentice od svojih vršnjaka zdrave tjelesne težine s obzirom na samopoštovanje, zadovoljstvo tjelesnim izgledom, depresivnost, usamljenost te školski uspjeh. Istraživanje je napravljeno na uzorku od 226 srednjoškolaca (152 djevojke i 74 mladića, prosječne dobi 16.1±1.2 godina). 76 djevojaka i 37 mladića bilo je prekomjerno teško ili pretilo, dok je isti broj djevojaka i mladića bio zdrave tjelesne težine. Sudionici su ispunjavali različite mjere samoprocjene: Rosenbergovu skalu samopoštovanja, Upitnik slike tijela i strategija za promjenu tjelesnog izgleda, Skalu depresivnosti za djecu i adolescente, kao i kratku formu UCLA skale usamljenosti. Također, davali su podatke o spolu, dobi, tjelesnoj težini i visini te prosječnoj ocjeni postignutoj na kraju protekle školske godine. Rezultati su pokazali da, iako prekomjerno teški/pretili adolescenti i adolescentice uglavnom doživljavaju više sociokulturalnog pritiska ka vitkosti te su više zadirkivani nego njihovi vršnjaci zdrave tjelesne težine, ove se dvije skupine ne razlikuju u samopoštovanju, depresivnosti, usamljenosti i školskom uspjehu. No, prekomjerno teški/pretili adolescenti i adolescentice nezadovoljniji su slikom vlastitog tijela nego njihovi vršnjaci zdrave težine. U konačnici, može se reći da se prekomjerno teški/pretili adolescenti i adolescentice razlikuju od svojih vršnjaka zdrave tjelesne težine samo po varijablama usko vezanima za tjelesni izgled.
Vrsta sudjelovanja: Poster
Vrsta prezentacije u zborniku: Sažetak
Vrsta recenzije: Domaća recenzija
Projekt / tema: 009-0092660-2656
Izvorni jezik: HRV
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija
Upisao u CROSBI: Miljana Kukić (mkukic@ffri.hr), 18. Lip. 2014. u 16:14 sati
Napomene:
This work has been fully supported by the University of Rijeka under the project number (13.04.1.3.07)Verzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4