crta
Hrvatska znanstvena Sekcija img
bibliografija
3 gif
 Naslovna
 O projektu
 FAQ
 Kontakt
4 gif
Pregledavanje radova
Jednostavno pretraživanje
Napredno pretraživanje
Skupni podaci
Upis novih radova
Upute
Ispravci prijavljenih radova
Ostale bibliografije
Slični projekti
 Bibliografske baze podataka

Pregled bibliografske jedinice broj: 703280

Časopis

Autori: Dodig, Dora; Ricijaš, Neven; Rajić-Stojanović, Ana
Naslov: SPORTSKO KLAĐENJE STUDENATA U ZAGREBU - DOPRINOS UVJERENJA O KOCKANJU, MOTIVACIJE I ISKUSTVA U IGRAMA NA SREĆU
( SPORTS BETTING OF STUDENTS IN ZAGREB – THE CONTRIBUTION OF IRRATIONAL BELIEFS, MOTIVATION AND EXPERIENCES IN GAMES OF CHANCE )
Izvornik: Ljetopis socijalnog rada (1846-5412) 21 (2014), 2; 215-242
Vrsta rada: članak
Ključne riječi: studenti; sportsko klađenje; kockanje; igre na sreću; rizična ponašanja
( students; sports betting; gambling; games of chance; risk behaviour )
Sažetak:
U današnje vrijeme, kockanje je u gotovo svim zapadnim društvima prisutno i dostupno kao jedan od oblika razonode i zabave. U Republici Hrvatskoj svjedočimo sve većoj dostupnosti igara na sreću, te posebno velikoj popularnosti sportskog klađenja. Poznato je da su za razvoj problema povezanih s kockanjem posebno ranjivi mladi, pri čemu dostupnost i pristupačnost igara te učestalost uključivanja u aktivnosti kockanja značajno doprinose razvoju štetnih posljedica. Stoga su ciljevi ovog rada istražiti obilježja sportskog klađenja studenata u Zagrebu iz perspektive učestalosti, rodnih razlika kao i sudjelovanja u drugim igrama na sreću, te istražiti specifičan doprinos uvjerenja o kockanju, motivacije za kockanjem i iskustva u igrama na sreću u objašnjavanju učestalosti sportskog klađenja. U istraživanju je sudjelovalo 254 studenta Sveučilišta u Zagrebu (M=147, Ž=107), čiji se raspon dobi kreće od 19 do 27 godina (Mdob=21.42 ; SDdob=1.37). Rezultati pokazuju kako gotovo polovina studenata (49.8%) ima iskustvo sportskog klađenja, a tu skupinu u većoj mjeri čine mladići kojima je to i vrsta igre na sreću koju najučestalije igraju. Djevojke se značajnije rjeđe klade na sportske rezultate, dok lutrijske igre igraju nešto češće. Učestalije sportsko klađenje povezano je kod studenata i s učestalijim sudjelovanjem u igrama na automatima, ruletu te klađenjem na virtualne utrke. Regresijskom analizom su kao glavne odrednice intenzivnijeg sportskog klađenja identificirane ponašajne i iskustvene varijable - učestalije kockanje, odnosno igranje drugih igara na sreću te iskustvo dobitka (subjektivno) velikog iznosa novca. Rezultati dodatno naglašavaju značaj iskustva, dostupnosti i pristupačnosti aktivnosti kockanja na specifičnom hrvatskom tržištu, te su interpretirani u kontekstu mogućih psihosocijalnih i širih društvenih intervencija.
Izvorni jezik: HRV
Rad je indeksiran u
bazama podataka:
Scopus
SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
Social Science Citation Index (SSCI) (sastavni dio Web of Science Core Collectiona)
Kategorija: Znanstveni
Znanstvena područja:
Psihologija,Pedagogija,Socijalne djelatnosti
Puni text rada: 703280.Dodig_Ricijas_-_Sportsko_kladenje_studenata_u_Zagrebu.pdf (tekst priložen 16. Pro. 2014. u 07:21 sati)
URL Internet adrese: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=193139
Broj citata:
Altmetric:
DOI: 10.3935/ljsr.v21i2.19
URL cjelovitog teksta:
Časopis izlazi u samo elektroničkom izdanju: NE
Google Scholar: SPORTSKO KLAĐENJE STUDENATA U ZAGREBU - DOPRINOS UVJERENJA O KOCKANJU, MOTIVACIJE I ISKUSTVA U IGRAMA NA SREĆU
Upisao u CROSBI: Neven Ricijaš (nricijas@erf.hr), 2. Srp. 2014. u 08:35 satiVerzija za printanje   za tiskati


upomoc
foot_4